Extrema stânga franceză învinge extrema dreaptă a lui Le Pen într-un șoc electoral

08 Iul 2024
Extrema stânga franceză învinge extrema dreaptă a lui Le Pen într-un șoc electoral

Alianța de stânga din Franța este pe cale să câștige cele mai multe locuri în parlament într-o întoarcere dramatică a alegerilor, dând o lovitură surpriză partidului de extremă dreapta Marine Le Pen, au arătat primele rezultate, scrie Politico.

Partidul Rassemblement National al lui Le Pen a ajuns pe primul loc în primul tur de scrutin în urmă cu o săptămână și urmărea să obțină cele mai multe locuri în legislatura Franței pentru prima dată în istoria partidului. Dar votul tactic și colaborarea dintre oponenții lui Le Pen în efortul de a menține partidul ei departe de putere au părut să fi dat roade, au sugerat primele rezultate.

Alegerile, totuși, par să arunce țara într-o perioadă de tulburări politice, niciun grup nu va câștiga suficiente locuri pentru a forma o majoritate în parlament.

Președintele Emmanuel Macron a convocat un vot anticipat după o înfrângere uluitoare la alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută, promițând „o clarificare” a peisajului politic francez. În schimb, țara se îndreaptă către o incertitudine mai mare.

Poziția proprie de președinte a lui Macron nu era în joc: el urmează să rămână în funcție până în 2027. Premierul lui Macron, Gabriel Attal, a spus că se va oferi să demisioneze, deși cine ar putea prelua conducerea este departe de a fi clar.

Potrivit estimărilor inițiale ale institutului de sondaje IFOP – în linii mari oglindite de alți sondatori – alianța de stânga este pe cale să aibă între 180 și 215 deputați în Adunarea Națională a Franței, cu 577 de locuri. Acest lucru îl pune înaintea liberalilor lui Macron cu 150-180 de locuri, Mitingul Național de extremă-dreapta și aliații săi prognozând că vor avea 120-150 de parlamentari în noua legislatură.

În minutele de după anunțarea proiecțiilor scaunelor, liderul de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon a urcat pe scenă în fața susținătorilor săi. „[Am] smuls un rezultat despre care toată lumea spunea că este imposibil într-un salt minunat de spirit civic… Oamenii au evitat ce e mai rău”, a spus el.

Proiecțiile locurilor pentru turul al doilea final al alegerilor se bazează pe estimări timpurii și multe s-ar putea schimba, pe măsură ce rezultatele oficiale sunt anunțate în urma numărării voturilor din orele următoare.

După primul tur de scrutin din 30 iunie, partidul lui Le Pen a fost pe cale să obțină cel mai bun rezultat electoral și o majoritate în parlament.

Macron și Mélenchon (extrema stânga) au lucrat pentru a-l opri pe Le Pen

Dar manevrele politice frenetice din zilele care au urmat au văzut echipa lui Macron și liderii partidelor de stânga și-au reunit forțele într-un efort național de a contracara extrema dreaptă. Sute de candidați din stânga și centrul politicii franceze s-au retras din concurs pentru a evita împărțirea votului anti-Le Pen.

Scopul lor inițial a fost să împiedice partidul lui Le Pen să câștige o majoritate totală, ceea ce părea un rezultat probabil cu o săptămână în urmă. În schimb, eforturile lor ar fi putut preda inițiativa celeilalte extreme a politicii franceze, extrema stângă.

Atenția se va îndrepta către cine ar putea deveni următorul prim-ministru al Franței. Convenția prevede că Macron va invita un politician din cea mai mare grupare să preia acest rol. Biroul președintelui a spus că va reflecta asupra rezultatelor înainte de a lua „deciziile necesare”.

Attal, alesul lui Macron ca actual prim-ministru francez, a declarat duminică că se va oferi să demisioneze, dar a deschis ușa conducerii unui guvern interimar în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, care încep pe 26 iulie. „Îmi voi îndeplini atribuțiile ca atâta timp cât datoria o cere, nu poate fi altfel în ajunul unor astfel de evenimente importante”, a spus Attal la Paris.

La mitingul din nord-estul Parisului, Mélenchon i-a cerut lui Macron să numească un prim-ministru din coaliția sa de stânga, cunoscută sub numele de Noul Front Popular. „Președintele are puterea și datoria de a chema Noul Front Popular la guvernare. Este gata”, a spus Mélenchon, care conduce partidul radical France Unbowed.

Bardella critică „alianța nefirească”

În timp ce susținătorii săi extazi au scandat „Am câștigat!”, Mélenchon a spus că Noul Front Popular va încerca să-și pună în aplicare manifestul, inclusiv revocarea controversatelor reforme ale pensiilor lui Macron și introducerea unor mari majorări ale salariului minim.

În schimb, starea de spirit la evenimentul electoral Mitingul Național din estul orașului a fost sumbră. Susținătorii supărați Le Pen l-au huiduit pe Mélenchon când discursul său a fost difuzat pe ecranele TV. În timp ce proiecțiile erau anunțate, unul a strigat: „Ce-i asta? Este o gluma?"

Președintele partidului Rassemblement National, Jordan Bardella, a criticat ceea ce el a numit „alianța nefirească” dintre Macron și stângaci „pentru a opri prin toate mijloacele cel mai important val din istoria sa a Raliului Național”.

„Aceste acorduri aruncă acum Franța în brațele lui Jean-Luc Mélenchon”, a spus Bardella. „Dar am dublat numărul parlamentarilor noștri, în primii pași către o victorie de mâine”, a spus el, cu referire la următoarele alegeri prezidențiale din 2027.

Alte stiri din Externe

Ultima oră