Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane în sudul Poloniei în noiembrie a fost trasă de Ucraina

26 Sep 2023
Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane în sudul Poloniei în noiembrie a fost trasă de Ucraina

Racheta care a explodat în Przewodów și a ucis două persoane în niembrie trecut a fost o racheta ucraineană de apărare aeriană - aceasta este opinia experților polonezi din ancheta parchetului, scrie ziarul polonez Rzeczpospolita. Parchetul polonez nu vrea să dezvăluie exact de unde a fost trasă racheta .

În ciuda lipsei de cooperare a părții ucrainene, care nu a pus încă niciun material la dispoziția Poloniei, anchetatorii care investighează celebra tragedie au făcut propriile constatări despre cauzele acesteia. Opinia este categorică si exclude posibilitatea ca racheta care a cazut intr-o cameră de uscare dintr-o fostă fermă de stat in seara zilei de 15 noiembrie anul trecut si a explodat, ucigând doi fermieri, să fi fost trasă din Rusia.

– Într-adevăr, am obținut avizul, dar din cauza caracterului său confidențial nu îi dezvăluim conținutul – a confirmat Łukasz Łapczyński, purtătorul de cuvânt al Parchetului Național. Și subliniază că „în stadiul actual al anchetei, activitățile probatorii în țară au fost epuizate”.

– Am trimis o cerere de asistență juridică în Ucraina și așteptăm un răspuns – subliniază el.

Potrivit informațiilor ziarului Rzeczpospolita, avizul a fost întocmit pe baza mai multor surse, pe baza constatărilor cuprinzătoare, clasificate ale serviciilor naționale, totul fiind avizat de Institutul Militar de Tehnologia Armamentului (experții acestuia au fost implicați în securizarea urmelor exploziei în Przewodów).

A fost o rachetă antirachetă S 300 5-W-55 (producție rusă), iar procuratura știe din ce loc al apărării aeriene a Ucrainei a fost lansată

Pe 15 noiembrie, bombardamentele rusești masive au continuat asupra vestului Ucrainei - inclusiv la o centrală electrică pe cărbune de lângă Lviv. Rachetele antirachete au fost trase din Ucraina în perechi (pentru a crește eficacitatea) - una a lovit ținta, cealaltă a continuat să zboare „gol”.

Într-o astfel de situație, când racheta se află la o anumită înălțime, mecanismele prezente în ea ar trebui să o determine să se autodistrugă. Asta nu s-a întâmplat. Nu știm de ce, spun sursele familiarizate cu constatările anchetei. Parchetul a indicat inițial tipul de racheta S-300 la scurt timp după ce a descoperit părțile rupte.

Această rachetă are o rază de acțiune de la 75 km până la 90 km. La acel moment, pozițiile rusești se aflau într-un loc din care nicio rachetă rusească nu putea ajunge la Przewodowo, cred anchetatorii. Ei au exclus că ar fi fost lansat din Belarus. – Chiar și presupunând că bateriile rusești au fost amplasate în Belarus, sunt 150 km de locul unde se aflau atunci până la Przewodów în linie dreaptă. În al doilea rând, rușii nu au acest tip de rachete în Belarus.

Doi bărbați, de 59 și 60 de ani, au murit în explozie.

La două zile după explozie, oficiali ucraineni au venit la Przewodów și au vrut să ia parte la activități. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter că „Experții ucraineni lucrează deja la locul tragediei de la Przewodowo, care a fost cauzată de teroarea cu rachete rusești împotriva Ucrainei”. Prin decizia parchetului li s-a blocat intrarea la locul incidentului - au putut vedea doar rămășițele rachetei. 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a negat că o rachetă ucraineană a căzut în Przewodowo. „Nu mă îndoiesc că nu a fost racheta noastră”, a spus Zelensky.

După explozia de la Przewodowo, în apropiere de granița cu Ucraina, agenția Associated Press a raportat că explozia a fost rezultatul unei lovituri cu rachete rusești. Aceste rapoarte nu au fost confirmate. Jurnalistul agenției a fost concediat pentru că și-a bazat informațiile pe o sursă anonimă.

Președintele american Joe Biden a negat rapid acest lucru, informând partenerii G7 și NATO că explozia din Polonia a fost cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a spus că Ucraina este în favoarea „unei investigații comune și mai detaliată a acestui incident” și și-a exprimat disponibilitatea de a „furniza partenerilor noștri dovezi ale urmei rusești”. „Așteptăm și de la parteneri informații pe baza cărora s-a tras concluzia finală că este o rachetă de apărare aeriană ucraineană”, a anunțat el.

Cu toate acestea, nu a fost posibilă înființarea unei echipe comune de anchetă (desi partea poloneză a foist deschisă), care să permită schimbul liber de materiale între parchetele ambelor țări.

Pentru a finaliza întregul incident, este necesar un răspuns la întrebările adresate de anchetatorii polonezi în cadrul asistenței juridice acordate Ucrainei.

În plus, în urmă cu o săptămână, New York Times a dezvăluit rezultatele unei investigații jurnalistice, care a arătat că explozia de la Konstantinivka, în estul Ucrainei - o rachetă care a căzut pe piața de acolo pe 6 septembrie, a ucis 15 persoane și a rănit 30 - a fost o greșeală tragică a armatei ucrainene. Potrivit unui ziar american, o rachetă sol-aer Buk a căzut asupra orașului. Ucrainenii, de la o distanță de aproximativ 16 km de Konstantynówka, au răspuns atacului rus anterior cu foc.

Oficial, autoritățile ucrainene au susținut că a fost un atac „complet inuman” al Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră