Din 2017, Europol va putea să îți închidă contul de Facebook. Vezi în ce condiții

11 Mai 2016 | scris de Istvan Deak
Din 2017, Europol va putea să îți închidă contul de Facebook. Vezi în ce condiții

Europol și-a început activitatea în 1999 și a devenit agenție UE în 2010. Este agenția UE de aplicare a legii. Ajută autoritățile naționale cu schimburi de informații privind activitățile infracționale și evaluează noile amenințări. Nu are puteri directe de a face investigații în statele UE sau de a aresta suspecți.

Ea sprijină autoritățile naționale de aplicare a legii în combaterea formelor grave de criminalitate internațională și a terorismului: traficul cu droguri, traficul de persoane, criminalitatea cibernetică etc. În fiecare an au loc în UE pentru 18.000 de investigații transfrontaliere. Cele 900 de persoane angajate de Europol lucrează la sediul agenției, în Haga, Olanda.

Conform noilor reguli, unitățile specializate vor putea fi înființate mai ușor, pentru o reacție mai rapidă la amenințările noi. Vor exista reguli mai clare pentru centre precum Centrul European Antiterorist, care și-a început activitatea la 1 ianuarie 2016.

În unele cazuri, vor avea loc schimburi de informații cu companiile private. De exemplu, Europol va putea contacta Facebook pentru a cere închiderea unei pagini administrate de ISIS sau a unor conturi care fac propagandă unor organizații teroriste.

Noile reguli sunt conforme cu garantarea consolidată a protecției datelor și coexistă cu instrumentele de control democratic. Regulamentul ar urma să intre în vigoare la 1 mai 2017. Între timp numărul de suspecți arestați pentru terorism inspirit de religie în UE a crescut de la 179 (2010) la 395 (2014).

Alte stiri din Externe

Ultima oră