Europenii vor trimite 80 de tancuri Leopard 2 în două batalioane

25 Ian 2023
Europenii vor trimite 80 de tancuri Leopard 2 în două batalioane

Olaf Scholz a confirmat livrarea tancurilor Leopard în Ucraina și permite Poloniei, Finlandei, Suediei, Olandei, Norvegiei, Portugaliei, Danemarcei și Spaniei să trimită și ele tancuri, scrie BFMTV

Timpul se scurge pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care de câteva săptămâni a cerut sute de tancuri grele pentru a se proteja de o probabilă ofensivă rusă în estul țării. După o lungă ezitare, Germania a răspuns la această solicitare .

Cancelarul german Olaf Scholz a dat undă verde să doneze 14 Leopard 2 A6 și să permită Poloniei, Finlandei și altor țări europene și statelor membre NATO să livreze și ele tancuri Kievului. Obiectivul este de a constitui două batalioane de tancuri Leopard 2, adică 80 de tancuri. Această cifră ar putea fi atinsă sau chiar depășită cu expedierile din Germania, Polonia, Finlanda, Suedia, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Danemarca și Spania.

Leopard 2, care a fost dezvoltat din 1979 în numeroase versiuni începând cu anii 1970, este un panzer rapid (75 km/h), puternic (tun cu țeava lină de 120 mm cu o rază de acțiune de 4 km) iar armura sa din oțel și ceramică protejează eficient echipajul de 4 persoane, inclusiv un încărcător de obuze. Bundeswehr a publicat ieri un videoclip pentru a arăta eficiența acestui vehicul blindat produs de la sfârșitul anilor 1970 de către industriașul Krauss-Maffei, care a construit 3.500 de unități.

Defectul cuirasei

Dar puterea lui poate fi un defect din cauza cuirasei sale în anumite situații și într-o perioadă în care râurile de traversat sunt la cel mai înalt nivel în Ucraina.

„Cu o greutate de 60 de tone și dimensiunile sale [10 m lungime cu țeava și aproape 4 metri lățime, nd redacție], poate pune probleme, de exemplu la trecerea numeroaselor poduri”, notează colonelul francez Goya, consultant apărare BFMTV.

Avantajul acestui tanc în comparație cu modelele occidentale echivalente (Leclerc francez, Challenger britanic și Abrams american) este că este încă în producție și că sute de unități sunt disponibile în Germania și în alte țări europene sau state membre ale NATO. Astfel, în apropierea Ucrainei este disponibil un stoc mare de piese de schimb și muniție.

„Tancurile necesită o logistică bună, întreținere regulată, iar războiul din Ucraina a arătat că durează mult timp. Kievul avea aproximativ 900 de tancuri la începutul conflictului și a pierdut 600. Acestea au fost umplute de rușii capturați și de către mai multe țări europene care au donat T72 rusești, le-ar putea oferi și Maroc”, explică colonelul Goya.

Mii de litri de combustibil

Prin urmare Ucraina va avea nevoie de câteva sute de aceste tancuri pentru a fi eficiente pe câmpul de luptă împotriva T62, T72, T80 și chiar T90-uri rusești. Un batalion este format din 3 companii de 13 tancuri, adică aproximativ patruzeci de tancuri. Este nevoie de trei pentru a forma o brigadă care are nevoie și de 3.000 de oameni, un batalion de infanterie și o artilerie, ca să nu mai vorbim de unitățile de logistică și întreținere care repară și întrețin toate aceste utilaje pe teren.

E nevoie, de asemenea, de rezerve enorme de combustibil. Pentru a rula motorul său de 1500 CP, un Leopard 2 are un rezervor de 1200 litri și consumă între 300 și 400 litri la 100 km în funcție de teren. O nouă contribuție europeană și americană, în special financiară, pare inevitabilă.

Cealaltă constrângere inevitabilă este pregătirea echipajelor. Leopardul este un tanc modernizat cu un cockpit aproape la fel de complex ca cel al unui avion de luptă.

"Pentru un tanchist cu experiență, și sunt mulți dintre ei în Ucraina, va merge destul de repede. Dar va trebui antrenat pe teren potrivit pentru acest tip de utilaj. Nu te poți antrena peste tot pentru a trage la 4 km", aminteşte colonelul Goya.

Există centre de pregătire în țările baltice și în România, dar unul dintre cele mai potrivite site-uri pentru acest training este în Franța, în Var. Este tabăra Canjuers care, cu 35.000 ha, este cel mai mare poligon de tragere din Europa, unde multe armate europene se antrenează deja și unde ucrainenii au fost antrenați cu tunurile Caesar. Dar, „având în vedere masa de Leoparzi de pretutindeni în Europa, va fi mai ușor să fie antrenați lângă Ucraina”, a clarificat Ministerul Forțelor Armate Franceze.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Hebestreit, a declarat că pregătirea soldaților ucraineni în utilizarea acestor vehicule blindate va începe „rapid” în Germania.

Alte stiri din Externe

Ultima oră