Europa se întâlnește cu Zelensky în Moldova pentru a îl provoca pe Putin

01 Iun 2023
Europa se întâlnește cu Zelensky în Moldova pentru a îl provoca pe Putin

Volodymyr Zelensky a sosit joi în Moldova pentru un summit al liderilor europeni cu o puternică valoare simbolică, în această mică țară învecinată cu Ucraina, care trăiește cu frica Rusiei, scrie Le Monde

Aproximativ 50 de lideri europeni se întâlnesc la doar 20 de kilometri de Ucraina pentru a transmite un mesaj de sprijin acestei foste republici sovietice, în timp ce un nou atac aerian a lovit Kievul peste noapte, ucigând cel puțin trei persoane.

„Sunt fericit că sunt aici” , a lansat președintele ucrainean în fața camerelor, înainte de a mulțumi poporului moldovenesc „pentru că a primit mulți refugiați încă din prima zi de război” .

Şefii de stat şi de guvern din patruzeci şi şapte de state au fost invitaţi la Château Mimi, o moşie viticolă din satul Bulboaca, la 35 de kilometri de capitala Chişinău, pentru a doua întâlnire a Comunităţii Politice Europene (EPC).

„Vom confirma încă o dată sprijinul nostru pentru Ucraina, care rezistă agresiunii ruse”, a subliniat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Ca și în prima sa ediție la Praga, în octombrie, CPE va da naștere unei „fotografii de familie”.

Aceasta întâlnire într-un sat de lângă Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă de 300.000 de locuitori din estul țării, va evidenția izolarea lui Vladimir Putin. Întâlnirea va avea totuși un absent notabil, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, reales duminică.

O adunare mult mai mare decât Uniunea Europeană (douăzeci de țări invitate în plus față de cei douăzeci și șapte de membri ai blocului), acest organism informal, imaginat de președintele francez, Emmanuel Macron, reunește țări cu profiluri și medii foarte diferite: Armenia, Georgia, Islanda, Norvegia, Elveția, Turcia, Regatul Unit, Serbia, Azerbaidjan…

Pentru Moldova, aceasta este o oportunitate de a-și reitera nerăbdarea de a adera la UE. „Locul Moldovei este în Uniunea Europeană ”, a declarat miercuri Maia Sandu. Ea a primit un mesaj de încurajare de la președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care a lăudat „progresul enorm” al țării în reformele sale.

Problema aderării se pune urgent și pentru Ucraina, parțial ocupată de trupele ruse. A obținut statutul de candidat oficial concomitent cu Moldova, în iunie 2022. Dar drumul este încă lung.

Emmanuel Macron a cerut UE să-și regândească guvernarea și să „inventeze mai multe formate” pentru a răspunde acestor aspirații. Liderii sunt de asemenea așteptați să discute despre securitatea Ucrainei joi, în timp ce miniștrii de externe ai NATO se adună la Oslo pentru a răspunde cererii Kievului de a adera la Alianța Atlantică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră