Europa este îngrijorată de consecințele loviturii lui Prigojin în Rusia și mai trimite încă 3,5 miliarde de euro pentru Kiev

27 Iun 2023
Europa este îngrijorată de consecințele loviturii lui Prigojin în Rusia și mai trimite încă 3,5 miliarde de euro pentru Kiev

Uniunea Europeană este foarte îngrijorată de consecințele loviturii de stat a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, asupra războiului din Ucraina și asupra securității din Europa, scrie Le Figaro.

Washington i-ar fi avertizat pe europeni cu puțin timp înainte de weekend cu privire la o acțiune iminentă împotriva Kremlinului condusă de șeful miliției Wagner, Evgheni Prigojin, au spus luni mai multe surse de la Bruxelles. Informația ar fi fost transmisă în special de consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, în cadrul pregătirii întâlnirii dedicate păcii în Ucraina, care a avut loc sâmbătă în Danemarca.

Dacă europenii au fost avertizați sau nu, dacă ei înșiși au anticipat evenimentele rusești cu privire la declarațiile lui Prigojin, asta nu schimbă situația. Sunt foarte îngrijorați de consecințele loviturii de stat de către șeful grupului de mercenari ruși asupra războiului din Ucraina, asupra securității din Europa dar și din Africa unde Wagner continuă să-și țese pânza .

La o întâlnire luni la Luxemburg, miniștrii de externe ai UE au făcut o evaluare inițială a situației. „Cu siguranță nu este un lucru bun că o putere nucleară precum Rusia poate intra într-o fază de instabilitate”, a subliniat șeful diplomației UE, Josep Borrell, vorbind despre un război în Ucraina care „slăbește puterea militară a Rusiei și îi afectează sistemul politic” . Vorbind despre un președinte rus însuși copleșit de lovitura de forță a fostului său bucătar, Josep Borrell a adăugat: „Monstrul Wagner creat de Putin își mușcă creatorul”.

O extindere de 3,5 miliarde pentru Ucraina

Chiar dacă nu vor să tragă concluzii pripite - „Este încă prea devreme pentru a trage toate concluziile din aceste evenimente” , a subliniat Catherine Colonna - europenii sunt convinși că întărirea sprijinului pentru Ucraina este cel mai bun răspuns. Luni, aceștia au convenit asupra unei prelungiri cu 3,5 miliarde de euro pentru Instrumentul european pentru pace (FEP), ducând acest fond la aproape 12 miliarde, ceea ce permite, de asemenea, UE să finanțeze misiuni de securitate în Africa și Balcani.

Pe de altă parte, Budapesta încă blochează cea de-a opta tranșă de ajutor militar pentru Ucraina. În cauză, sancțiunile de la Kiev împotriva băncii maghiare OTP. Până acum, aproximativ 4,6 miliarde de euro în sprijin militar pentru Ucraina au fost finanțate prin FEP.

Alte stiri din Externe

Ultima oră