Americanii monitorizează de luni de zile rivalitatea tot mai mare dintre mercenarii lui Wagner și liderul lor, Evgheni Prigojin, și Ministerul Apărării rus, scrie Le Figaro.
Washingtonul a păstrat o tăcere prudentă în fața revoltei mercenarilor ruși. Potrivit unor surse oficiale, Biden a fost avertizat încă de miercuri de serviciile sale de informații despre o acțiune iminentă a lui Prigojine și a armata sa privată, grupul Wagner. Dar, în loc să dezvăluie aceste informații, așa cum au făcut-o în mod repetat de la invazia Ucrainei, americanii s-au abținut să comenteze.
Rapiditatea cu care s-au petrecut evenimentele pare să fi surprins chiar și administrația americană. Joe Biden și-a amânat plecarea la Camp David vineri pentru a participa la o întâlnire de criză. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a anulat o călătorie planificată în Danemarca, iar generalul general Mark Milley a renunțat la un tur al Israelului și Iordaniei. Vicepreședintele Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin și oficiali de top ai serviciilor de informații Avril Haines, directorul de informații naționale, și William Burns, directorul CIA, au participat la această reuniune specială a cabinetului.
Tăcere oficială
Biden a mai vorbit cu principalii săi aliați europeni, Emmanuel Macron, premierul britanic Rishi Sunak și cancelarul german Olaf Scholz, îndemnându-i să nu comenteze evenimentele actuale și să nu acorde credit niciuneia dintre ei posibile acuzații de interferență occidentală emanată din Rusia.
De asemenea, se pare că a fost trimis un mesaj guvernului rus pentru a insista că Statele Unite nu au fost în niciun fel implicate în aceste evoluții și nu au intenția de a interveni.
Această tăcere oficială americană, semn al îngrijorării Administrației Biden, a fost ruptă duminică de secretarul de stat, Antony Blinken, invitatul emisiunii „Face the Nation” de pe postul CBS. „Este o poveste care se desfășoară și nu am văzut încă actul final”, a spus Blinken. În urmă cu șaisprezece luni, forțele ruse se aflau la porțile Kievului, capitala Ucrainei, așteptându-se să cuprindă orașul în câteva zile și să ștergă Ucraina de pe hartă ca țară independentă. Astăzi, în weekend, au fost nevoiți să apere Moscova, capitala Rusiei, împotriva mercenarilor creați de însuși Putin.
Rivalitate în creștere
„După ce a contestat direct comanda militară și a criticat desfășurarea războiului, Prigojin pune acum sub semnul întrebării însăși premisele războiului, spunând că Ucraina și NATO nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia”, a spus șeful diplomației americane. Aceasta este o provocare directă la adresa autorității lui Putin, al cărui discurs arată fisuri adânci în cadrul regimului.”
Americanii monitorizează de luni de zile rivalitatea tot mai mare dintre mercenarii lui Wagner și liderul lor, Evgheni Prigojin, și Ministerul rus al Apărării. Documentele confidențiale americane postate ilegal pe forumul Discord au dezvăluit anterior că Washingtonul îl voia ca Wagner să devină un „centru de putere rival al armatei ruse”.. Statele Unite au interceptat, de asemenea, comunicări între înalți oficiali militari ruși despre cererile constante ale lui Prigojin pentru mai multe muniții în timpul bătăliei de la Bakhmut. De la începutul contraofensivei ucrainene, oficialii americani confirmaseră rapoarte că aceste probleme logistice au afectat nu doar forțele lui Wagner, ci întreaga armată rusă.
Niciun favorit
Washingtonul se teme că o Rusie destabilizată se va afunda în anarhie sau război civil. Spre deosebire de lovitura împotriva lui Gorbaciov din 1991 sau de confruntarea dintre Boris Elțin și Parlament din 1993, Washingtonul nu are favoriți în aceste lupte interne. Prigojin se confruntă cu un mandat de arestare în Statele Unite pentru orchestrarea intervenției Rusiei în alegerile din SUA din 2016. Iar oficialii americani se tem de perspectiva ca Putin încolțit să recurgă la escaladarea nucleară aproape la fel de mult ca aceea de a-l vedea înlocuit de o personalitate și mai imprevizibilă și fără scrupule. Cel mai rău scenariu rămâne pentru Statele Unite o prăbușire a puterii ruse și pierderea controlului asupra arsenalului nuclear de către armata regulată rusă.
„Dispariția lui Putin ar fi, în general, un lucru bun pentru lume, dar trebuie să te gândești la instabilitatea care ar rezulta inevitabil pentru Rusia”, a comentat la CNN fostul reprezentant republican Adam Kinzinger, care a făcut parte din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei, indicând că oficialii de la Pentagon și de la Casa Albă încep să „se gândească la toate scenariile cele mai defavorabile”.
Donald Trump, care a promis că va pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore” , a comentat această situație pe rețeaua sa de socializare Truth: „O mare mizerie în Rusia, dar aveți grijă ce vă doriți! Următorul ar putea fi mult mai rău!”