Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a răspuns criticilor conform cărora țara se va transforma într-o dictatură condusă de acesta, într-un interviu acordat în exclusivitate postului american de televiziune CNN. În opinia sa, ar fi nedrept să se susţină că urnele de vot dau naştere unei ditacturi.
El și-a apărat poziția în fața jurnalistei Becky Anderson, respingând de la bun început ideea instaurării unei dictaturi, așa cum opoziția susține, oferind drept exemplu popularitatea de care se bucură.
„Acesta nu este un sistem care-i aparţine lui Recep Tayyip Erdogan. Eu sunt un muritor, pot muri oricând. Ceea ce propunem este renunţarea la un sistem dual, pentru a avea un sistem cu un preşedinte, astfel încât puterea executivă să fie mult mai mare. Pentru ca o dictatură să existe, nu e nevoie neapărat de un sistem prezidenţial. Aici e vorba de alegeri, de urne de vot. Ar fi nedrept faţă de sistemul electoral şi faţă de alegători să spui că urnele de vot dau naştere unei dictaturi”, a explicat președintele Turciei.
Cu o popularitate reconfirmată după puciul eșuat din luna iulie a anului trecut, președintele Recep Tayyip Erdogan a promovat intens organizarea referendumului privind modificarea Constituției, proiect pe care și l-a asumat încă de la preluarea funcției prezidențiale, în 2014 și care îi va permite să conducă țara până la finalul deceniului viitor.
Duminică, referendumul privind extinderea prerogativelor prezidențiale a fost aprobat de circa 51% din voturi, potrivit rezultatelor neoficiale. Rezultatele oficiale vor fi cunoscute după circa 10 zile.
Modificarea Constituției va duce la concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane: puterea executivă, pentru că președintele va îngloba mandatul de prim-ministru și numește miniștrii; puterea legislativă, deoarece președintele poate guverna prin decrete; puterea judiciară, fiindcă șeful statului va putea numi șase din cei 13 membri ai Înaltului Consiliu al Puterii Judiciare (HSYK).
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat duminică seara începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea, o măsură care ar pune în cui negocierile Ankarei cu Uniunea Europeană şi ar exclude-o din Consiliul Europei.
El a precizat că modificările constituționale aprobate prin referendum vor fi implementate după alegerile din 3 noiembrie 2019, informează agenția oficială de presă a Turciei, Anadolu.
Erdogan a cerut tuturor țărilor, "în special aliaților", să respecte voința poporului turc.Tabăra "da" la referendumul constituțional a sărbătorit pe străzi, inclusiv cu focuri de artificii surprinse și de un fotoreporter al Anadolu.
URMĂRIŢI AICI INTERVIUL OFERIT DE ERDOGAN POSTULUI CNN.