Erdogan i-a spus premierului olandez Rutte că Turcia va sprijini un candidat la postul de șef al NATO pe baza "nevoilor sale"

01 Apr 2024
Erdogan i-a spus premierului olandez Rutte că Turcia va sprijini un candidat la postul de  șef al NATO pe baza "nevoilor sale"

Potrivit Direcției de Comunicații din Turcia , președintele Recep Tayyip Erdoğan și prim-ministrul olandez Mark Rutte au avut duminică o conversație cu privire la relația dintre țările lor și alegerea noului secretar general al NATO . În timpul apelului lor, Erdoğan a împărtășit cu Rutte Türkiye speranțele pentru viitorul lider al NATO, Rutte fiind un candidat pentru această funcție, scrie agenția turca ANews

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul olandez Mark Rutte au discutat duminică despre relațiile bilaterale, precum și despre procesul de numire a noului secretar general al NATO , a declarat Direcția de Comunicații din Turcia.

Într-un apel telefonic, Erdogan i-a exprimat lui Rutte, candidat pentru acest rol, așteptările Turciei de la următorul șef al NATO, se arată într-un comunicat al direcției.

El a subliniat necesitatea ca noul șef al NATO „să servească cel mai bine securitatea și interesele membrilor în lupta împotriva terorismului și a altor provocări, să susțină unitatea Alianței, să acorde prioritate datoriilor fundamentale a NATO și să își asume angajamente convingătoare pentru a susține valorile fundamentale ale Alianței. și practicile consacrate și luați în considerare sensibilitățile aliaților din afara UE”, a adăugat acesta.

Potrivit declarației, Erdoğan a mai spus: „În lumina acestor principii, gândirea strategică și corectitudinea vor ghida procesul decizional al Turciei cu privire la această chestiune”.

Rutte, la rândul său, a declarat la X: „Tocmai am vorbit cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. În primul rând, am profitat de ocazie pentru a marca o etapă specială: aniversarea a 100 de ani în acest an de la încheierea Tratatului de prietenie între Regatul Olandei și Republica Turcia.”

„Alte subiecte pe care le-am discutat au inclus eforturile noastre de a sprijini Ucraina și modalități de a lua măsuri rapide și decisive pentru a îmbunătăți situația umanitară dezastruoasă din Gaza”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră