Emmanuel Macron promite că va „guverna altfel”, „cu respect": „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

12 Iun 2024
Emmanuel Macron promite că va „guverna altfel”, „cu respect": „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

Emmanuel Macron a susținut o lungă conferință de presă miercuri, 12 iunie, la patru zile după dizolvarea Adunării Naționale. În cadrul conferinței de presă de miercuri, șeful statului francez a repetat că nu își va părăsi postul după alegerile legislative. El îndeamnă majoritatea să reunească toate forțele „care nu vor alianțe cu extremele”, scrie Les Echos

La trei zile de la cutremurul politic creat de alegerea sa de a dizolva Adunarea Națională, Emmanuel Macron a vorbit cu presa miercuri. El a spus că și-a asumat „responsabilitatea totală pentru declanșarea unei mișcări de clarificare” după marea victorie a partidului lui Marine Le Pen (RN) la alegerile europene .

Oricum va trebui să guvernăm altfel”

„Viitorul se construiește cu pretenții, prin luciditate față de furia exprimată de compatrioții noștri și de faptul că va trebui oricum să guvernăm altfel, cu respect și demnitate calm, în slujba țării. În asta cred. Această cale este posibilă și de dorit.”

„Ceea ce mă preocupă este ponderea tinerilor care au mers în extrema dreaptă. Este rolul nostru să mergem și să o recâștigăm”, a explicat șeful statului. „Când suntem tineri astăzi, este paradoxal să apărăm un proiect de extremă dreaptă care este negarea ecologiei și negarea aventurii europene.”

„Dimpotrivă, nu văd cum putem construi un viitor pentru tineri cu o politică de eliminare treptată a energiei nucleare, de eliminare treptată a reformelor economice și sociale care sărăcească țara noastră așa cum ne propune extrema stângă. Trebuie să-i convingem că avem un plan de viitor pentru ei."

„Extremele pot prelua puterea. Nu există fatalitate. Am încredere în compatrioții noștri. Francezii văd ce este coerent și ce nu. Ei știu diferența dintre furie și un proiect serios. Nu cred că s-ar putea întâmpla ce e mai rău. […] Avem nevoie de un început, de o reacție.”, a spus Macron

Emmanuel Macron a reafirmat că nu va demisiona după alegerile legislative, indiferent de rezultatul votului. „Este absurd”, a spus el.

De asemenea, șeful statului francez a exclus să dorească să dezbată cu Marine Le Pen în această campanie.

„Sondajele de duminică indică faptul că două treimi dintre francezi înțeleg și doresc această dizolvare. Există o furie care a fost exprimată și nu ne vom comporta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Francezii înțeleg, dar majorității politice covârșitoare nu le place pentru că preferă ambiguitatea politică. Imi asum că eu am inițiat această mișcare de clarificare"

„Vreau să existe un guvern care să poată acționa pentru a răspunde la furia lor, la urgențele lor”, a argumentat el în continuare. „Dacă oamenilor le este frică” că va fi numit un prim-ministru de extremă-dreapta la Matignon, „ei bine, trebuie sa se mobilizeze”. „Timpul care s-a deschis de duminică este un timp de asumare a responsabilității și de conștientizare pentru francezi”, a spus el. Francezii vor ști cum să-și asume responsabilitatea pentru alegerile lor de guvernare.”

„Forțele politice care constituie majoritatea au singure capacitatea de a duce un proiect coerent și realist și dorința mea este să acționeze cu spirit de federație de proiecte, cu dorința de a construi cu toți cei care nu vor alianțe cu extremele."

„Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

Președintele Franței a instruit partidele sale majoritare să înceapă discuții cu alte grupuri politice. „Suntem pregătiți să integrăm propuneri ale social-democraților”, lideri ai „dreapei gauliste” și „ecologistilor”, a asigurat el, cu „dorința sinceră și umilă de a construi consens”. „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”, a asigurat șeful statului francez.

„Pensiile vor fi bine indexate la inflație […]. Puterea de cumpărare a pensionarilor nu este o variabilă de ajustare pentru noi”, a asigurat Macron

 Ecrane: „Protejează copiii”

„Guvernul va trebui să ia decizii clare pentru a ne proteja copiii” de ecrane, a explicat Emmanuel Macron, care a fost în favoarea interzicerii telefoanelor „înainte de vârsta de 11 ani” și a rețelelor „înainte de vârsta de 15 ani”.

Emmanuel Macron a făcut și o „mea culpa” privind „accesul tinerilor la locuințe”, asupra căreia „nu am făcut destule progrese”.

- Nuclear: „opt reactoare noi” confirmate

„Cu toții împărtășim faptul că puterea și independența Franței necesită o economie puternică și munca tuturor. Programul guvernamental va trebui să ia decizii puternice, cum ar fi opt noi reactoare nucleare esențiale pentru tranziția energetică a țării. „În extrema dreaptă, ei ne explică că trebuie să alegem între ecologie și economie”, a ironizat șeful statului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră