Emmanuel Macron: Netanyahu nu trebuie să „uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”

15 Oct 2024
Emmanuel Macron: Netanyahu nu trebuie să „uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”

Declarațiile președintelui francez invtervin în timp ce Israelul desfășoară o ofensivă terestră împotriva mișcării pro-iraniene Hezbollah în sudul Libanului, unde sunt desfășurați forțele de menținere a păcii, scrie Le Figaro

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu trebuie să „încalce deciziile ONU”, a avertizat miercuri Emmanuel Macron, potrivit participanților la Consiliul de Miniștri, amintind că a fost o rezoluție a ONU care a „creat”  Statul Israel. 

"Dl. Netanyahu nu trebuie să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU ”, a spus șeful statului francez, referindu-se la votul din noiembrie 1947 al Adunării Generale a Națiunilor Unite cu privire la planul de împărțire a Palestinei într-un stat evreu și unul arab. 

„Și, prin urmare, nu este momentul să nu respectam deciziile ONU ”, a continuat el, în timp ce Israelul conduce o ofensivă la sol împotriva mișcării pro-iraniene Hezbollah în sudul Libanului, unde sunt desfășurate forțele de menținere a păcii.

Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite prevede că numai armata libaneză și această misiune de pace a ONU (UNIFIL) ar trebui dislocate în sudul Libanului și prevede încetarea ostilităților de ambele părți ale graniței.

Dar Benjamin Netanyahu a afirmat că Hezbollah folosește „instalațiile și pozițiile UNIFIL ca acoperire pentru a-și duce atacurile” împotriva Israelului și l-a chemat duminică pe șeful ONU, Antonio Guterres, să pună Căștile Albastre „la adăpost imediat” .

UNIFIL, cu 10.000 de oameni, inclusiv un contingent de 700 de francezi, a denunțat „încălcări șocante” ale Israelului împotriva pozițiilor sale, raportând o intrare „în forță” duminică a două tancuri în una dintre ele.

Armata israeliană a declarat că unul dintre tancurile sale s-a ciocnit de un post UNIFIL în timp ce evacua soldații răniți.

Emmanuel Macron trebuie să „reitereze condamnările sale primului ministru israelian” marți , potrivit ministrului de externe Jean-Noël Barrot.

Vineri, președintele francez a considerat că este „complet inacceptabil” ca Căștile Albastre să fie „țintite în mod deliberat de forțele armate israeliene” . Sâmbătă, el și-a exprimat „marea sa îngrijorare cu privire la intensificarea atacurilor israeliene în Liban și a consecințelor lor dramatice pentru populația civilă” și, în același timp, a cerut Hezbollah să „înceteze imediat” atacurile împotriva Israelului, reiterând apelul său pentru o încetarea imediată a focului în Liban.

Alte stiri din Externe

Ultima oră