La deschiderea Conferinței Ambasadorilor, Emmanuel Macron a pledat pentru continuarea dialogului cu Rusia, scrie Le Monde.
„Trebuie să presupunem că putem continua să vorbim cu toată lumea, în special cu cei cu care nu suntem de acord. Cine vrea ca Turcia să fie singura putere din lume care continuă să vorbească cu Rusia?„ a lansat președintele.
„Nu trebuie să cedăm nici unei forme de falsă morală care ne-ar „reduce puterea”, a continuat Macron, repetând că „meseria de diplomat este să vorbim cu toată lumea și mai ales cu oamenii cu care nu suntem de acord”. El a cerut menținerea acestui dialog cu Rusia „în coerență cu aliații noștri”.
Șeful statului francez a cerut, de asemenea, coaliții internaționale „chiar imperfecte, chiar incomplete” pentru a evita „o extindere geografică a conflictului ucrainean” . „Trebuie să ne pregătim pentru un război lung”, a reiterat el. „În fața acestui lung război trebuie (…) să evităm escaladarea și să ne pregătim pentru pace."
„Pregătirea pentru pace înseamnă a continua să discutăm (…) cu toate părțile interesate și, prin urmare, Franța va continua – așa cum am făcut acum câteva zile și așa cum voi face din nou după misiunea AIEA – să discute cu Rusia pentru fiecare punct în care îi rolul este util, pentru a putea pregăti termenii păcii” a spus Emmanuel Macron.
„Franța, europenii sau oricine altcineva nu trebuie să aleagă pentru Ucraina pacea pe care și-o dorește sau momentul să o negocieze, dar trebuie să facem totul pentru ca o pace negociată să fie posibilă atunci când cei doi protagoniști se vor întoarce în jurul mesei" a spus el.
Dorința declarată a președintelui francez de a menține dialogul cu omologul său rus, Vladimir Putin, a fost condamnată, inclusiv de către președintele ucrainean, Volodimir Zelensky. Ultima convorbire dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin datează din 19 august și s-a concentrat în special pe inspecția centralei nucleare Zaporojia efectuată de Agenția Internațională pentru Energie Nucleară.
Emmanuel Macron, care urmează să participe la summitul G20 de la Bali în noiembrie, a considerat că căutarea unei soluții la conflictul din Ucraina ar trebui să treacă granițele Europei în fața „deconstrucției” ordinii mondiale și a afirmării „puteri autoritare și dezechilibru” . El a cerut parteneriate cu țări din Africa, Asia și America.