Elveția devine din ce în ce mai mult o bază pentru serviciile secrete ale Moscovei. Contramăsurile nu sunt eficiente, așa cum arată cercetările „NZZ am Sonntag”.
Europa este un loc dificil pentru serviciile secrete rusești. Dacă nu operează în Elveția. De la atacul Rusiei asupra Ucrainei, statele UE au expulzat sute de spioni deghizați în diplomați. În această țară, chiar și agenții clar identificați rămân nederanjați.
Consecințele sunt impresionante: Serviciul Federal de Informații (NDB) a stabilit că o cincime din toți ofițerii de informații ruși dislocați în Europa sunt acum staționați în Elveția. Adică peste 80 de agenți, așa cum le-a spus un oficial înalt BND membrilor Comisiei de politică externă (APK) a Consiliului Național la începutul lunii septembrie.
Este incontestabil că Elveția devine din ce în ce mai importantă pentru Moscova. Viena, Bruxelles-ul și Geneva au fost întotdeauna în centrul atenției, spune Adrian Hänni, istoric și expert în servicii secrete. „Autoritățile belgiene au expulzat în mod specific angajații cheie ai serviciilor secrete ruse. Acest lucru crește importanța Elveției pentru Rusia.” Există semne clare că persoane acreditate în Berna sau Geneva preiau acum sarcini care au fost îndeplinite anterior în alte țări.
Potrivit lui Hänni, rețele întregi de agenți ar putea fi gestionate și ar putea primi instrucțiuni din Elveția. „Acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil din cauza măsurilor din alte țări europene, precum Franța sau Germania.” Autoritățile locale sunt în mod tradițional mult mai tolerante. În Elveția, serviciile de informații ale lui Putin sunt capabile să monitorizeze diaspora rusă și să exploreze modalități de eludare a sancțiunilor occidentale.
Infrastructura necesară a fost stabilită de mult. „Elveția a fost o locație importantă chiar înainte de izbucnirea războiului. „Acest lucru are de-a face cu instituțiile internaționale de la Geneva, dar nu numai”, subliniază Hänni. „Țara servește drept centru și bază logistică pentru serviciile secrete ruse.” De exemplu, în atacul asupra dezertorului rus Serghei Skripal, care a fost otrăvit în Salisbury, Anglia, în 2018. Skripal a supraviețuit, dar o femeie neimplicată a murit. „Această operațiune a fost pregătită în zona Geneva”, spune Hänni.
„Nu ar trebui să fim naivi”
Faptul că serviciile rusești se implantează acum și mai mult în Elveția are un potențial politic exploziv. „Acești agenți străini reprezintă o amenințare la adresa securității interne și externe a Elveției”, spune consilierul Fabian Molina. „Deoarece imunitatea diplomatică îi protejează de urmărire penală, trebuie să ne asigurăm că părăsesc țara.”
Gerhard Pfister, președintele Centrului, este de acord. „Nu ar trebui să fim naivi”, avertizează el. „Amenințarea din partea serviciilor secrete rusești este reală. Și tinde să crească dacă Elveția, spre deosebire de alte țări europene, tolerează acești oameni.”
Ambii politicieni sunt îngrijorați de reputația Elveției ca gazdă de conferințe internaționale. „Bătălia pentru informație este dezlănțuită, mai ales în Elveția”, spune Molina. „Dacă vrem să păstrăm Geneva internațională relativ curată, guvernul federal trebuie să expulzeze agenții străini. Altfel, americanii sau europenii se vor întreba la un moment dat de ce Elveția nu oprește activitățile serviciilor de informații rusești”, a spus Pfister.
Comisia pentru Politică Externă a aprobat recent o propunere care solicită expulzarea consecventă a spionilor. Cu toate acestea, șansele moțiunii în parlament sunt incerte, doua partide, SVP și Freisinn, fiind împotrivă.
Rușii au ripostat după fiecare expulzare majoră, avertizează expertul SVP în politică externă Roland Rino Büchel. „Majoritatea din Comisia pentru politică externă caută o apariție de mare profil”, critică Consiliul Național St. Gallen. „Asta nu ne duce nicăieri. Dimpotrivă: dacă începem să aruncăm personalul ambasadei ruse din țara noastră ambasada Elveției la Moscova va fi goală în câteva zile, asta e sigur”.
Pentru consilierul național FDP Hans-Peter Portmann cererile de expulzare a spionilor sunt „pur populism”. Din punctul său de vedere, o mare parte a acestei strângeri de informații este „legală și, în principiu, neproblematică”.
Aproape trei sute de interdicții de intrare
„Dacă există încălcări masive care pun în pericol securitatea noastră, oficialul Elveției reacționează individual și mai eficient decât cu o abordare generală pe care SP și Centrul o propagă”, este convins Portmann.
Conflictul din parlament se reflectă în guvern. „Consiliul Federal nu impune nicio sancțiune sub forma expulzării diplomaților”, explică Departamentul de Afaceri Externe (EDA) al consilierului federal Ignazio Cassis. Canalele de comunicare cu Rusia trebuie menținute, în special în interesul mandatului puterii protectoare pe care Elveția îl exercită pentru Georgia. Și mai departe: „Când Elveția expulzează diplomați, o face din motive de securitate internă și aceste cazuri nu sunt comunicate public”. Aceste cazuri pot fi numărate pe o mână. Vorbim de una sau două expulzări pe an.
DFAE acţionează mai strict cu diplomaţii ruşi care au fost expulzaţi din alte ţări. Vi se va interzice intrarea în țară ca măsură preventivă. Cel puțin acesta este credo-ul oficial. Potrivit unor surse bine informate, guvernul federal a emis un total de 270 de astfel de interdicții de intrare de la izbucnirea războiului. Doar: europenii au expulzat peste 600 de diplomați ruși în aceeași perioadă.
Spre deosebire de EDA, s-ar putea imagina un curs mai dur față de diplomații spionați din Departamentul de Apărare al Violei Amherd. Cu toate acestea, BND, care îi raportează, păstrează un profil scăzut. „Activitățile de spionaj rusești au fost un obiectiv principal al BND de mult timp”, scrie succint o purtătoare de cuvânt. Războiul din Ucraina a confirmat corectitudinea acestei focalizări. Dar există încă dezacorduri în guvernul federal și parlament cu privire la modul în care Elveția ar trebui să contracareze această amenințare. Condiții ideale pentru spionii Moscovei.