Elveția distruge bateriile antiaeriene care ar fi putut fi folosite în Ucraina

13 Mar 2023
Elveția distruge bateriile antiaeriene care ar fi putut fi folosite în Ucraina

De la începutul războiului, Elveția și-a iritat partenerii europeni interzicându-le să transfere armatei ucrainene muniția pe care le-o vânduse. Germania Spania și Danemarca au suportat greul acestei inflexibilități. O nouă etapă în strategia de necooperare a Confederației Elvețiene a fost trecută duminică, 12 martie, odată cu  descoperirea, de către ziarul duminical  NZZ am Sonntag, a casării de către armata elvețiană a unui întreg arsenal, desigur, puțin învechit, dar încă utilizabil și performant.

În timp ce Putin  îi bomardează pe ucraineni, Elveția abandonează armele antiaeriene. După cum confirmă Armasuisse, Elveția dispune în prezent de 60 de sisteme de apărare. O primă tranșă a sistemului de arme Rapier a fost deja demontată. Urmează încă trei: „Se intenționează ca toate sistemele să fie demontate și eliminate în aceste alte tranșe”, spune purtătorul de cuvânt al Armasuisse, Kaj-Gunnar Sievert.

Armata Elvețiană a procurat Rapiers în anii 1980. O unitate include o rampă de lansare și un sistem radar. În 2007, guvernul federal a investit din nou mulți bani în modernizare: la acea vreme, armata a cumpărat 2.000 de rachete ghidate moderne. Acum sunt distruse și acestea, Elveția scoțând din funcțiune Rapier la sfârșitul anului 2022.

„Rachetele sunt vechi, dar nici nu sunt complet depășite”, spune Peter Schneider, fost redactor-șef al „Allgemeine Schweizerische Militaerzeitschrift” (ASMZ). „Acestea ar putea fi folosite foarte bine împotriva țintelor care zboară jos, cum ar fi dronele”, spune expertul militar. Avioanele de luptă sau elicopterele ar putea fi distruse și cu Rapier. Din punctul de vedere al lui Schneider, Ucraina ar putea proteja infrastructura civilă în acest fel.

Casarea declanșează reacții violente în rândul politicienilor de securitate. „Este absurd că renunțăm la armele defensive în Elveția”, spune consilierul național liberal-verde François Pointet care susține un transfer în Ucraina. După cum subliniază vicepreședintele Comisiei pentru Politică de Securitate, acest lucru ar fi posibil din punct de vedere legal.

Rapier este un sistem britanic, de aceea, pentru rachete se aplică reguli complet diferite decât pentru armele elvețiene. Conform deciziei Consiliului Federal din 2006, sistemele străine care au fost scoase din funcțiune ar trebui să fie vândute înapoi în țara de producție ca prioritate de top. Și așa cum subliniază în mod expres Consiliul Federal în decizia sa: „Fără condiții”. Elveția nu trebuie să ceară o interdicție de reexport.

Acest regim special pentru armele străine dezafectate se aplica vânzării tancurilor Leopard către Germania. În 2010, Elveția a vândut înapoi peste 40 de Leoparzi fără nicio condiție. După cum au arătat cercetările Radio SRF, unele dintre aceste tancuri au fost transmise altor țări NATO de Germania vara trecută.

„Teoretic, revânzarea sistemelor Rapier fără condiții ar fi și legal posibilă”, confirmă consilierul național SVP Mauro Tuena. Cu toate acestea, ar fi greșit ca președintele Comisiei pentru Politică de Securitate să returneze armele britanicilor fără condiții. „În ceea ce privește politica de neutralitate, o astfel de vânzare ar fi dificilă în acest moment”, spune el.

Adevărul este că Berna nu a primit o cerere corespunzătoare de la Londra. Guvernul federal a decis să o abandoneze în 2019 și nu a întrebat niciodată dacă Anglia este interesată - nici măcar după izbucnirea războiului, după cum confirmă Armasuisse. „Nu este obișnuit ca Elveția să ofere în mod activ sisteme militare dezafectate spre vânzare”, spune purtătorul de cuvânt al Armasuisse, Kaj-Gunnar Sievert.

„Elveția ar fi trebuit să întrebe cel puțin Marea Britanie dacă aceste arme sunt încă solicitate”, spune consilierul național Franziska Roth.

Marea Britanie și-a eliminat treptat Rapiers în 2021. După cum scrie Ministerul Apărării britanic la cerere, englezii au eliminat toate rachetele înainte de izbucnirea războiului. Casarea a provocat ulterior critici pe insulă, s-a spus că armele ar fi ajutat Ucraina.

Istoria Rapier evidențiază o problemă fundamentală: Elveția va dezafecta multe sisteme de arme străine în următorii câțiva ani. De exemplu, 248 de vehicule de luptă de infanterie M113 și peste 100 de tunuri de artilerie M109. Ambele sisteme sunt produse americane și ambele sunt în prima linie în Ucraina.

Conform legislației actuale, Elveția le poate returna în SUA fără nicio condiție. „Dacă tensiunile geopolitice rămân atât de mari, probabil că americanii vor depune o cerere”, spune politicianul de securitate Riniker. Elveția trebuie să se pregătească pentru astfel de anchete și să se pregătească politic.

E prea târziu pentru rachetele Rapier pe care le așteaptă presa de fier vechi. La urma urmei, echipamentul de război este eliminat cu corectitudine elvețiană.

Armasuisse scrie: „Materialul este triat în metal/deșeuri electronice/instalație de incinerare/mărfuri periculoase/material radioactiv/lichide și este predat companiilor de eliminare certificate”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră