Elon Musk vrea să doneze 45 de milioane de dolari pe lună pentru a-l sprijini pe Donald Trump

16 Iul 2024
Elon Musk vrea să doneze 45 de milioane de dolari pe lună pentru a-l sprijini pe Donald Trump

Elon Musk plănuiește să doneze aproximativ 45 de milioane de dolari pe lună unui grup care susține campania prezidențială a lui Donald Trump, la care contribuie și alte figuri din industria tehnologiei, a scris luni Wall Street Journal, citând surse „familiare cu chestiunea”, scrie Le Monde

Creat la sfârșitul lunii mai, conform documentelor publicate de Comisia Electorală Federală (FEC), „America PAC” este un super PAC, un „comitet de acțiune politică”, o entitate juridică care nu are legătură cu o echipă de campanie. Acesta nu poate finanța direct un candidat, dar legea îl autorizează să desfășoare acțiuni de sprijin, precum campanii de publicitate sau activități de teren.

Potrivit Wall Street Journal , „America PAC” își dedică resursele pentru a încuraja susținătorii republicani din statele care ar putea trece de partea lui Trump pentru a se înregistra pentru a vota. Pentru cei înregistrați, grupul îi încurajează să solicite votul prin corespondență sau să profite de ferestrele de vot anticipat.

Potrivit documentelor publicate de FEC, printre donatorii „America PAC” se numără frații Cameron și Tyler Winklevoss, cunoscuți pentru conflictele cu Mark Zuckerberg la crearea Facebook și, mai nou, pentru investițiile lor în criptomonede.

Pe listă figurează și Douglas Leone, partener la firma de capital privat Sequoia Capital, una dintre cele mai renumite din Silicon Valley, precum și Antonio Gracias, care a fost director al Tesla din 2007 până în 2021.

Numele lui Elon Musk nu apare în lista contribuitorilor la super PAC, care strânsese 8,75 milioane de dolari la sfârșitul lunii iunie, potrivit unui raport financiar publicat luni. Potrivit Wall Street Journal, cel mai bogat om din lume plănuiește să înceapă să doneze în această lună.

Dacă intențiile lui Elon Musk, după cum relatează cotidianul financiar, se vor concretiza, ar fi una dintre cele mai mari donații făcute de un individ într-o campanie electorală din Statele Unite.

Pentru alegerile din 2024, cea mai mare donație cunoscută public până în prezent este de la Tim Mellon, moștenitorul băncii Mellon, care a încredințat 50 de milioane de dolari unui alt super PAC care îl sprijină pe Donald Trump. În total, de la începutul campaniei, octogenarul a vărsat peste 100 de milioane de dolari, majoritatea în favoarea republicanilor dar și o fracțiune pentru a-l susține pe candidatul independent Robert F. Kennedy.

În martie, Elon Musk, a cărui avere este estimată la 252 de miliarde de dolari de revista Forbes , a declarat că nu va sprijini financiar niciun candidat. Sâmbătă, la scurt timp după atacul asupra lui Donald Trump, acesta și-a declarat public sprijinul pentru fostul președinte.

Alte stiri din Externe

Ultima oră