Elon Musk va oferi conexiune la internet în Gaza pentru organizațiile umanitare recunoscute internațional

28 Oct 2023
Elon Musk va oferi conexiune la internet în Gaza pentru organizațiile umanitare recunoscute internațional

Utilizatorii de X (fost Twitter) l-au îndemnat pe miliardar să intervină pentru a permite comunicațiile cu teritoriul rupt de lume. El a răspuns promițând sâmbătă că va oferi o conexiune „cu organizațiile umanitare recunoscute internațional”, scrie Le Figaro .  Musk a spus pe X că niciun terminal din Gaza nu a încercat să comunice cu sateliții SpaceX.

În timp ce armata israeliană a lansat vineri, 27 octombrie, o rundă de bombardamente de intensitate „fără precedent” asupra enclavei palestiniene, telecomunicațiile și internetul din teritoriu au fost întrerupte, potrivit guvernului Hamas aflat la putere. Compania palestiniană de telecomunicații Jawwal a confirmat întreruperea, iar NetBlocks, un serviciu de monitorizare a accesului la Internet, a raportat „un colaps a conectivității în Fâșia Gaza” .

Pe X (fostul Twitter), hashtag-ul #StarlinkForGaza s-a răspândit rapid, cu peste 3,74 milioane de postări. Mii de utilizatori de internet au cerut lui Elon Musk să furnizeze serviciul său de internet voce prin satelit Starlink  în Fâșia Gaza, așa cum a făcut în februarie 2022 la începutul războiului din Ucraina. Această tehnologie a jucat un rol esențial pentru armata ucraineană, care a folosit-o pentru a comunica, dar și pentru a-și direcționa dronele și focul de artilerie.

Lansat în 2018 de SpaceX, Starlink este un furnizor de servicii de internet prin satelit. Această constelație de 5.000 de sateliți, care urmează să se extindă în continuare, își propune să ofere acoperire în cele mai îndepărtate zone ale globului.

Sâmbătă la prânz, miliardarul american a promis, în special ca răspuns la un mesaj adresat alesei socialistei democrate Alexandria Ocasio-Cortez, că va oferi o conexiune la internet „Națiunilor Unite și tuturor organizațiilor umanitare recunoscute internațional care ajută populațiile din Gaza”.

Elon Musk a mai clarificat că niciun terminal nu a încercat până acum să se conecteze la Starlink din Gaza. „ O întrerupere a telecomunicațiilor mi se pare îndoielnică din punct de vedere moral”, a mai scris el pe X (fostul Twitter) ca răspuns la un mesaj de protest al agenției de telecomunicații a Națiunilor Unite.

„Această întrerupere riscă să servească drept acoperire pentru atrocitățile în masă”, spun asociațiile umanitare

La fața locului, unde situația umanitară este catastrofală, numeroase asociații și mass-media au avertizat, de fapt, asupra riscului pe care îl reprezintă această „ pana de curent ”. „Această întrerupere a informațiilor riscă să servească drept acoperire pentru atrocitățile în masă și să contribuie la impunitatea pentru încălcările drepturilor omului ”, a avertizat un șef al ONG-ului Human Rights Watch, Deborah Brown, într-un comunicat de presă. Preocupări împărtășite de Medici fără Frontiere și Semiluna Roșie Palestiniană.

„Am pierdut contactul cu personalul nostru din Gaza, cu instituțiile de sănătate, lucrătorii din domeniul sănătății și restul partenerilor noștri umanitari de pe teren. Acest asediu mă face să mă îngrijoreze serios pentru siguranța lor și pentru riscurile imediate pentru sănătatea pacienților vulnerabili”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, pe X.

Este puțin probabil să existe terminale Starlink în interiorul Gaza, unde intrarea mărfurilor s-a confruntat cu restricții severe înainte ca Israelul să impună o blocadă completă ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie. Musk a spus că niciun terminal din Gaza nu a încercat să comunice cu sateliții SpaceX, scrie WallStreetJournal

Alte stiri din Externe

Ultima oră