Elon Musk: "Guvernul ucrainean nu dă ordine oamenilor sau companiilor americane. Nu așa funcționează"

13 Sep 2023
Elon Musk: "Guvernul ucrainean nu dă ordine oamenilor sau companiilor americane. Nu așa funcționează"

"Guvernul ucrainean a vrut să folosească Starlink pentru a desfășura un „atac de tip Pearl Harbor” asupra flotei ruse din Sevastopol", a spus Elon Musk. Miliardarul a mai spus că ar fi avut nevoie de aprobarea administrației Biden pentru a porni rețeaua de comunicații prin satelit pentru un atac în Crimeea și ca "Guvernul ucrainean nu dă ordine oamenilor sau companiilor americane", conform RealClearpolitics

Vorbind la Summitul All-In Podcast de marți, Elon Musk a clarificat rapoartele conform cărora Ucraina este supărată că a refuzat să le permită să folosească rețeaua sa de satelit „Starlink” pentru a lansa un atac asupra flotei ruse de la Marea Neagră la Sevastopol .

"Ar trebui să spun că, deși nu sunt cel mai mare fan al președintelui Biden, dacă aș fi primit o directivă prezidențială pentru a o activa, aș fi făcut-o”, a spus Musk. „Dacă aș primi o solicitare de la președintele american, atunci aș fi activat-o. Nu am primit o astfel de cerere”, a spus Musk

ELON MUSK: SpaceX a furnizat Ucrainei conectivitate Starlink încă de la începutul războiului, într-adevăr în câteva zile de la începutul războiului. Și așa cum a spus guvernul ucrainean, Starlink a jucat un rol esențial în apărarea Ucrainei. Au spus asta de multe ori, deși mass-media uită să menționeze asta.

După cum am spus pe Twitter -- X, cunoscut anterior ca Twitter... Starlink a fost incredibil de util pentru efortul Războiului din Ucraina, am scos din buzunar foarte mult pentru a-i ajuta.

În momentul în care s-a întâmplat acest lucru, regiunea din jurul Crimeei era de fapt oprită. Motivul pentru care a fost dezactivat a fost inițial pentru că Statele Unite au avut sancțiuni împotriva Rusiei -- și asta include Crimeea în sancțiuni -- și nu avem voie să activăm efectiv conexiunea la o țară sancționată fără aprobarea explicită a guvernului. Deci nu am avut [aprobarea] guvernului SUA.

Practic, Ucraina nu ne-a dat niciun avertisment prealabil sau avertismente sau altceva, doar am primit  apeluri urgente de la guvernul ucrainean care ne spunea că trebuie să activăm Crimeea, au sunat în miezul nopții. Eu am spus: "despre ce vorbești"?

...

Și apoi ne-am dat seama că este un fel de atac de tip Pearl Harbor asupra Sevastopolului, așa că ne cer cu adevărat să participăm în mod proactiv la un act de război major și, deși avem cu siguranță sprijin pentru guvernul ucrainean, guvernul ucrainean nu  dă ordine oamenilor sau companiilor americane. Nu așa funcționează.

Ar trebui să spun că, deși nu sunt cel mai mare fan al președintelui Biden, dacă aș fi primit o directivă prezidențială să o pornesc, aș fi făcut-o pentru că îl consider pe președinte drept directorul executiv al țării, indiferent dacă vreau asta sau nu, încă respect biroul. Dacă aș fi primit o cerere de la președintele american, aș fi activat-o. Nu a fost primită o astfel de cerere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră