Antreprenorul miliardar în tehnologie a declarat că Parlamentul European renunță la autoritatea sa în favoarea Comisiei, scrie Politico
Proprietarul X, Elon Musk, a vizat miercuri nou-aprobata Comisia Europeană, numind organismul „nedemocrat”, cea mai recentă dintr-o serie de critici publice la adresa instituțiilor Uniunii Europene și a elaborării politicilor.
„Parlamentul UE ar trebui să voteze direct asupra chestiunilor, nu să renunțe la autoritatea sa în favoarea Comisiei UE”, a postat Musk pe rețelele de socializare, după ce membrii Parlamentului European au aprobat noua Comisie.
Dar Parlamentul are șansa de a vota direct pe comisarii europeni. Împreună cu reprezentanții guvernelor naționale în Consiliul UE, membrii Parlamentului decid și modul în care se conturează legile UE în majoritatea domeniilor politice.
Miercuri, Parlamentul a aprobat setul de 26 de comisari, 370 de europarlamentari au votat pentru, 282 au votat împotrivă și 36 s-au abținut. Confirmarea lor a marcat sfârșitul unui proces de tranziție de luni de zile, care a început cu alegerile europene din iunie și a marcat săptămâni de lupte politice interioare între grupurile de stânga și dreapta ale blocului.
Comisarii — câte unul din fiecare țară din UE — sunt numiți de șefii fiecărui guvern național. Președintele Comisiei, în acest caz Ursula von der Leyen, atribuie apoi portofoliile de politici fiecăruia dintre nominalizați.
Alegerile sunt apoi chestionate de europarlamentari și votate individual de grupurile politice ale Parlamentului, reprezentanții cărora pot aproba sau respinge fiecare dintre candidați. Apoi, grupul este votat din nou în ansamblu de cei 720 de parlamentari, în cadrul unei sesiuni plenare de la Strasbourg.
Antreprenorul miliardar în tehnologie are o istorie în care își împărtășește liberal opiniile despre procesele politice din alte țări pe platforma sa de socializare, X. În octombrie, Musk a intrat într-o disputa online cu vicepreședintele în exercițiu al Comisiei Europene, Věra Jourová, numind-o „epitomul” răului birocratic”, după ce ea l-a numit „promotorul răului” pe fondul unor lupte de reglementare în curs legate de platforma lui tehnologică.
Luni Musk a vizat guvernul laburist al Marii Britanii, etichetându-l drept „stat polițienesc tiranic” și distribuind o petiție prin care se cer alegeri generale imediate.
This is undemocratic. The EU parliament should vote directly on matters, not give up authority to the EU commission. https://t.co/EtCa73M1M3
— Elon Musk (@elonmusk) November 27, 2024