Brazilia amenință că va reglementa rețelele de socializare după confruntarea cu Elon Musk, scrie Financial Times
Procurorul general al Braziliei a cerut „reglementarea urgentă” a site-urilor de socializare, după ce Elon Musk a amenințat că nu se supune unei decizii judecătorești care interzice anumite profiluri pe platforma sa X și apoi a cerut unui judecător de la Curtea Supremă să „demisioneze sau să fie pus sub acuzare”.
„Este urgent să reglementăm rețelele sociale”, a spus Jorge Messias.
„Nu putem trăi într-o societate în care miliardarii domiciliați în străinătate dețin controlul rețelelor de socializare și se pun în situația de a încălca statul de drept, nerespectând ordinele judecătorești și amenințăndu-ne autoritățile.”
Comentariile au venit după ce echipa de afaceri guvernamentale globale a lui X a postat că „a fost forțată de hotărâri judecătorești să blocheze anumite conturi populare în Brazilia”.
„Nu știm motivele pentru care au fost emise aceste ordine de blocare [și] ne este interzis să spunem care instanță sau judecător a emis ordinul sau pe ce motive.”
Profilurile sunt probabil legate de mișcări de extremă dreapta, care au găsit un teren fertil pe X și alte platforme de social media, inclusiv Telegram.
Musk a sugerat că ordinele judecătorești au venit de la Alexandre De Moraes, un judecător de la Curtea Supremă care a fost un susținător vocal al reprimării conținutului antidemocratic online, în special după revoltele din 8 ianuarie anul trecut, când mii de manifestanți de extremă dreapta au luat cu asalt clădirile guvernamentale din Brazilia.
Musk, proprietarul miliardar al lui X, a promis duminică că va „publica tot ce este cerut de [De Moraes] și modul în care aceste cereri încalcă legea braziliană”.
El a cerut lui Moraes să „demisioneze sau să fie pus sub acuzare” și a spus că judecătorul „a trădat cu nerăbdare și în mod repetat constituția și poporul Braziliei”.
Musk, un absolutist autodeclarat al libertății de exprimare, a cumpărat X la sfârșitul anului 2022 și și-a relaxat rapid politicile de moderare și a restabilit mai multe conturi interzise anterior. Mișcările au fost salutate de unii din dreapta, dar criticii, inclusiv grupurile pentru drepturile civile, au susținut că platforma nu reușește să controleze în mod adecvat discursurile instigatoare la ură și conținutul extremist.
Ultimele comentarii ale lui Musk reiau puncte de discuție ale extremei-dreapte a Braziliei, care l-a acuzat de mult timp pe De Moraes și Curtea Supremă de cenzură și de conducere a unei „dictaturi judiciare”.
Se consideră că De Moraes a jucat un rol în protejarea democrației braziliene în timpul alegerilor prezidențiale din 2022, când președintele de la acea vreme, Jair Bolsonaro, răspândea afirmații nefondate cu privire la integritatea sistemului electoral.
De Moraes a adoptat, de asemenea, o linie dură în urma revoltelor din Brasília, pronunțând sentințe lungi și acuzând manifestanții că încearcă să lanseze o lovitură de stat.
Orlando Silva, un parlamentar aliniat guvernului, a declarat că Musk nu a aratat respect justiției și că, drept răspuns, va propune o legislație care să stabilească un „regim de responsabilități pentru aceste platforme digitale”.
„Am atins o limită. Este un răspuns în apărarea Braziliei”, a spus el.
Amploarea amenințării la adresa democrației braziliene în 2022 a fost evidențiată de o anchetă a poliției din februarie, care a susținut că Bolsonaro, împreună cu mai mulți ofițeri militari, a luat în considerare o intervenție armată pentru a-l împiedica pe președintele Luiz Inácio Lula da Silva să preia mandatul. Bolsonaro neagă afirmațiile.
Ca parte a presupusului complot, Bolsonaro l-a pus pe De Moraes sub supraveghere constantă timp de săptămâni după alegerile din octombrie 2022, potrivit poliției federale.
Platformele de social media s-au confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a respecta noile legi în țări precum India și Turcia, care le pot impune să elimine conținut sau să se confrunte cu interdicții, amenzi sau întemnițare a angajaților.
Criticii susțin că astfel de reguli sunt opresive și pot fi abuzate de liderii țării pentru a reduce la tăcere dizidenții și activiștii.
În ciuda faptului că susține în mod regulat idealurile libertății de exprimare, Musk a fost anterior criticat pentru că a calmat cererile de cenzură din partea diferitelor guverne. Mai recent, însă, X a început să posteze public despre solicitările pe care le primeste.
În martie, X a declarat că a contestat cu succes guvernul turc în instanță, după ce liderii țării au cerut eliminarea a aproape 50 de posturi critice la adresa guvernului, inclusiv trei de la liderul partidului de opoziție.
X nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii suplimentare.
These are the most draconian demands of any country on Earth! https://t.co/BkLq52cDtW
— Elon Musk (@elonmusk) April 7, 2024
Why are you doing this @alexandre? https://t.co/5VsqUPivU7
— Elon Musk (@elonmusk) April 6, 2024