Economia germană va pierde 265 de miliarde de dolari din cauza războiului și a prețurilor ridicate la energie, arată un studiu

09 Aug 2022
Economia germană va pierde 265 de miliarde de dolari din cauza războiului și a prețurilor ridicate la energie, arată un studiu

Economia Germaniei va pierde peste 260 de miliarde de euro (265 de miliarde de dolari) din valoare adăugată până în 2030 din cauza războiului din Ucraina și a prețurilor ridicate la energie, ceea ce înseamnă efecte negative pentru piața muncii, potrivit unui studiu realizat Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă (IAB), scrie Reuters.

În comparație cu așteptările în cazul unei Europe pașnice, produsul intern brut (PIB) ajustat în funcție de prețuri al Germaniei va fi cu 1,7% mai mic anul viitor și vor fi cu aproximativ 240.000 mai puțini angajați, se arată în studiul publicat marți.

Nivelul ocupării forței de muncă este de așteptat să rămână în jurul acestui nivel până în 2026, când măsurile expansive vor începe treptat să depășească efectele negative și să conducă la un plus de aproximativ 60.000 de angajați remunerați în 2030.

Unul dintre marii perdanți va fi industria ospitalității, care a fost deja puternic lovită de pandemia de coronavirus și este probabil să simtă scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor.

Sectoarele consumatoare de energie, cum ar fi industria chimică și producția de metale, sunt, de asemenea, în mod deosebit susceptibile de a fi afectate.

Dacă prețurile la energie, care au crescut până acum cu 160%, s-ar dubla din nou, producția economică a Germaniei în 2023 ar fi cu aproape 4% mai mică decât ar fi fost fără război, potrivit studiului. Conform acestor ipoteze, numarul angajaților ar scadea cu 660.000 după trei ani și cu încă 60.000 în 2030, se arată în comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră