Președintele american a primit duminică multe critici din partea oponenților săi republicani, care îl acuză că a fost lent în acțiune, scrie Le Figaro.
Republicanii l-au criticat duminică pe președintele democrat Joe Biden pentru gestionarea lentă a incidentului cu balonul chinez, doborât cu o zi înainte de armata americană după ce a survolat Statele Unite pentru câteva zile și ale cărui rămășițe trebuie acum recuperate în timpul operațiunilor în mare.
„Să-l doboare peste Atlantic este un pic ca și cum ai marca un gol după ce meciul s-a terminat ”, a deplâns oficialul ales republican Mike Turner, președintele comisiei de la NBC, duminică dimineață, pe serviciile de informații NBC ale Camerei Reprezentanților. Balonul „nu ar fi trebuit niciodată să intre în Statele Unite și să-și îndeplinească misiunea”, a adăugat el.
„De ce a durat atât de mult să le dezvălui americanilor?" a întrebat la CNN senatorul republican Marco Rubio, vicepreședintele Comisiei de informații a Senatului SUA. El a descris incidentul drept „fără precedent”, și a considerat că balonul a fost folosit de China pentru a demonstra că are „capacitatea de a face acest lucru”, fără ca Statele Unite să poată „face ceva împotriva lor”.
Biden a spus că a dat ordin miercuri să doboare balonul „cât mai curând posibil”. Balonul a intrat pentru prima dată în spațiul aerian american pe 28 ianuarie deasupra Alaska, apoi a fost vazut marți 31 ianuarie la Idaho, în nord-vestul Statelor Unite.
Dar publicul larg a aflat de existența sa abia joi, când a trecut peste Montana. Pentagonul a explicat că a dorit să aștepte ca balonul să zboare deasupra mării pentru a-l doborî, pentru a evita orice deteriorare a solului în timpul căderii resturilor.
Cazul „a fost tratat corespunzător”, prin „cântărirea diferitelor riscuri”, s-a apărat duminică dimineața la CNN ministrul american al Transporturilor, Pete Buttigieg.
Intrarea acestui balon chinezesc în spațiul aerian american, despre care Pentagonul susține că este un balon de spionaj, a alimentat tensiunile între Washington și Beijing și a provocat anularea în ultimul moment a unei vizite a șefului diplomației americane, Antony Blinken, în China.
Beijingul, care susține că este o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite că au „reacționat exagerat” prin folosirea forței și a spus că „își rezervă dreptul” de a riposta.