După revoltele din Irlanda împotriva migranților premierul promite noi legi privind cenzura online: "Suntem o țară de migranți"

26 Noi 2023
După revoltele din Irlanda împotriva migranților premierul promite noi legi privind cenzura online: "Suntem o țară de migranți"

Premierul irlandez Varadkar a anunțat că guvernul va adopta două acte legislative semnificative în săptămânile următoare. S-ar acorda poliției autoritatea de a utiliza tehnologia de recunoaștere facială pentru a identifica persoanele implicate în revoltele de joi seara, așa cum sunt surprinse de camerele de supraveghere de pe diferite vehicule și magazine. Celălalt ar oferi organelor de aplicare a legii noi instrumente pentru a urmări penal persoanele care promovează discursul instigator la ură online, scrie Politico

Prim-ministrul Leo Varadkar a promis vineri că va reprima extremiștii rasiști ​​care au luptat cu poliția de stradă – un „moment Rubicon” pentru un stat prost echipat pentru a combate animozitatea în creștere a clasei muncitoare față de imigranți.

Revoltele anti-imigrație fără precedent de joi seară au fost declanșate de înjunghierea a trei copii mici și a unui îngrijitor adult în fața școlii lor, în inima orașului Dublin, rănind grav o fetiță de 5 ani. Privitorii l-au luptat rapid cu un bărbat care mânuia un cuțit la pământ – iar conturile de pe rețelele de socializare conduse de activiști anti-imigranți l-au catalogat aproape la fel de repede pe suspect ca un străin.

Grupurile de chat online i-au direcționat pe militanți la locul crimei, unde poliția, depășită numeric, s-a luptat pentru întăriri, în timp ce mulțimea în creștere a aruncat cu focuri de artificii și a scandat sloganuri cerând imigranților să părăsească Irlanda. Sute de oameni s-au răspândit pe străzile din apropiere. Unii au ars mașini de poliție, trei autobuze și un tramvai. Alții au jefuit mai mult de o duzină de magazine. Poliția a declarat că a arestat 34 de persoane, dintre care majoritatea au fost trimise în judecată vineri la tribunalele din Dublin pentru acuzații de comportament dezvoltător, agresiune și furt.

Varadkar a spus că în câteva săptămâni guvernul va adopta două acte legislative cheie. Unul ar permite poliției să folosească tehnologia de recunoaștere facială pentru a urmări revoltele de joi seara capturate de camerele de supraveghere din autobuze, trenuri, vehicule private și magazine. Celălalt ar da poliției noi puteri de a urmări în justiție pe cei care promovează online discursul instigator la ură .

„Este acum evident pentru oricine care s-ar fi îndoit că legislația noastră privind instigarea la ură nu este de actualitate pentru era rețelelor sociale”, a spus Varadkar, a cărui țară găzduiește sediul european al majorității companiilor de social media, inclusiv X, TikTok și Facebook.

Referindu-se la conturile de rețele sociale irlandeze cu mulți urmăritori și mesaje rasiste, el a spus: „Avem nevoie de legi pentru a putea să-i urmărim individual... Ei sunt de vină și îi vom prinde”.

Vorbind la o conferință de presă la Castelul din Dublin, Varadkar a recunoscut că Garda Síochána, poliția națională ușor înarmată a Irlandei, a trebuit să se grăbească joi seara pentru a aduna aproximativ 400 de ofițeri împotriva mulțimilor mai mari de „bătăuși”. În semn al hotărârii poliției de a descuraja o potențială a doua noapte de revolte, Garda Síochána a confirmat că a împrumutat două vehicule cu tunuri de apă de la poliția din Irlanda de Nord.

„Suntem o țară a migranților”

Irlanda, o națiune cu o populație de 5 milioane în creștere rapidă, a admis anul trecut peste 120.000 de imigranți, un nivel maxim în ultimii 15 ani, ceea ce a inclus un aport disproporționat de refugiați de război ucraineni. Dar țara se luptă să construiască suficiente locuințe într-o țară în care proprietățile sunt puține și la prețuri mult dincolo de accesul multor cetățeni.

Varadkar, care este fiul unui medic imigrant indian, a spus că Irlanda este astăzi mai puternică și mai bogată datorită abordării deschise a migrației.

„Suntem o țară de migranți. Am mers în toată lumea ca popor”, a spus el. „Serviciile noastre publice nu ar funcționa fără migrație. Nu ar fi nimeni care să aibă grijă de bolnavi sau să aibă grijă de bătrâni, cu siguranță nu ar fi suficienți oameni.”

„Când intru în companii mari, fie că sunt companii de tehnologie sau companii care produc dispozitive medicale sau produse farmaceutice, văd cât de diversă este forța de muncă”, a spus el. „Și acestea sunt companiile și oamenii care plătesc sume masive de taxe care ne permit să construim locuințe sociale și școli și să ne finanțăm serviciile publice și sistemul nostru de bunăstare. Dacă nu ar fi migranți, această țară ar fi un loc cu mult inferior față de ceea ce este.”

Cu toate acestea, străzile din Dublin au ilustrat vineri o nouă realitate, fundamental înfricoșătoare. Multe magazine cu personal imigrant au rămas închise în ceea ce ar fi trebuit să fie una dintre cele mai aglomerate zile de cumpărături ale anului înainte de Crăciun.

Vecinii imigranți ai unui reporter al POLITICO din Dublin – personal filipinez al spitalului, chelneri și curățeni polonezi, un taximetrist moldovean și un bucătar din Ghana – toți au spus că vor rămâne acasă pentru că se temeau să fie confruntați în stradă pentru că arată sau par străini.

Politicienii din cadrul guvernului de coaliție din trei partide din Irlanda au arătat reporterilor capturi de ecran cu grupuri de chat de pe rețelele sociale care adună protestarii în anumite locuri.

Seán Fleming, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, a spus că rudele i-au transmis exemple de „bandiți și războinici, unii dintre ei criminali cunoscuți”, care postau mesaje pe chat-urile de grup în care cereau ca poliția să fie copleșită și ca străinii să fie atacați.

Fleming a spus că până acum guvernul și poliția au adoptat o abordare discretă față de extremiștii de extremă dreapta – dar acest lucru trebuie să se schimbe.

„Am traversat un Rubicon aseară, în ceea ce privește teama publicului de a nu fi în siguranță pe stradă, de frică oamenilor să vină la muncă astăzi”, a spus el.

„Le este frică să-și părăsească casele”

Politicienii din opoziție au spus că protestatarii au venit din cele mai sărace cartiere din partea de nord a Dublinului. Aceștia au acuzat guvernul că nu a investit suficient nici în aceste comunități, nici în forțele de poliție.

„Avem o acumulare a unui sentiment anti-imigranți înfocat, care nu a fost abordat... și o forță de poliție asediată, care nu pare în niciun fel capabilă să gestioneze sau să controleze centrul orașului”, a declarat Aodhán Ó Ríordáin, un parlamentar de la Partidul Laburist de opoziție.

Ó Ríordáin a spus că i-a „zdrobit inima” să vadă prieteni cu ten non-alb „că le este frică să-și părăsească casele astăzi din cauza modului în care arată. Cunosc curățători din Leinster House (clădirea parlamentului), dintre care mulți nu sunt de origine irlandeză, le este frică să meargă pe străzi. La asta am ajuns.”

Louise O'Reilly, un parlamentar din principalul partid de opoziție Sinn Féin, a spus că a vorbit și cu lucrători din magazine născuți în străinătate, care erau „absolut împietriți”, în timp ce și-au închis magazinele joi seară când protestatarii spărgeau vitrinele în apropiere.

La fel ca mulți politicieni care încearcă să contracareze mesajele anti-imigranți, O'Reilly a remarcat că unul dintre trecătorii care s-au confruntat cu atacatorul cu cuțitul de joi a fost un șofer Deliveroo din Brazilia, care a sărit de pe bicicletă, și-a scos casca și a folosit-o pentru a pune omul la pământ.

— Ăsta e Dublin, spuse ea. „Asta trebuie să vedem mai mult.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră