Donald Trump pledează „nevinovat” pentru deținerea de secrete de stat

13 Iun 2023
Donald Trump pledează „nevinovat” pentru deținerea de secrete de stat

Fostul presedinte este acuzat că a pus în pericol securitatea Statelor Unite, păstrând acasă documente confidențiale, inclusiv planuri militare sau informații privind armele nucleare, scrie Le Figaro

Donald Trump a pledat „nevinovat” în fața judecătorului federal, după sosirea sa marți, 13 iunie, într-un tribunal din Florida, pentru o apariție istorică și de mare risc: fostul președinte este inculpat pentru manipularea neglijentă a secretelor de stat după ce a părăsit Casa Alba.

Fără îndoială pledăm nevinovat”, a declarat avocatul său Todd Blanche în timpul audierii, a remarcat un jurnalist AFP. Acest lucru pregătește scena pentru un proces potențial foarte dăunător pentru campania sa prezidențială din SUA din 2024.

El este acuzat că a pus în pericol securitatea Statelor Unite prin păstrarea unor documente confidențiale, inclusiv planuri militare sau informații privind armele nucleare, în toaletele sau depozitele clubului său de lux Mar-a-Lago, din Florida. De asemenea, el este acuzat că a refuzat să restituie aceste documente, în pofida ordonanțelor instanței, care l-au condus să fie acuzat de „reținere ilegală de informații referitoare la securitatea națională”, dar și „obstrucționarea justiției” și „mărturie mincinoasă”.

Donald Trump a pledat nevinovat pentru cele 37 de acuzații federale împotriva lui. Inculpat de un mare juriu săptămâna trecută pentru reținerea ilegală de documente clasificate și pentru conspirație pentru a zădărnici eforturile guvernului de a le recupera, fostul președinte s-a prezentat marți după-amiază în fața unui judecător de la tribunalul federal din Florida din Miami. Trump și colaboratorul său, Walt Nauta, acuzați că au fost complice, sunt pasibili de închisoare, în conformitate cu Legea Spionajului.

Ambilor inculpați li s-au citit rechizitoriul de către judecătorul Jonathan Goodman. Dar cazul ar trebui să fie încredințat judecătorului Aileen Cannon, numit de Trump însuși în funcția sa. Fostul președinte a fost însoțit de avocații săi, chiar dacă doi dintre cei mai înalți oficiali ai săi din apărare au demisionat vineri, forțându-l pe Trump să caute o firmă din Florida pentru a-și completa echipa juridică.

Un rechizitoriu cu ușile închise

Spre deosebire de apariția sa la New York, procesul de judecată a lui Trump la Miami a avut loc cu ușile închise. Trump a intrat în tribunal printr-o intrare subterană. Deoarece camerele nu sunt permise în instanțele federale, desenele instanței au fost singurele imagini ale procesului. Trump a fost eliberat în așteptarea procesului fără cauțiune sau arest la domiciliu.

În ieșirea din tribunal, Trump s-a oprit la un restaurant cubanez pentru a-și întâlni susținătorii, de parcă ar fi fost o etapă a campaniei sale electorale. Fostul președinte a zburat apoi la clubul său de golf din New Jersey, unde urma să țină un discurs seara.

Pentru a face față eventualelor violențe, poliția din Miami se desfășurase dimineața, dar nu a avut loc niciun incident major.

Chiar dacă Trump este obișnuit cu premierele istorice, evenimentul rămâne fără precedent. Un tribunal din Manhattan a fost primul care a pus sub acuzare un fost președinte în aprilie anul trecut, iar sosirea lui Trump la New York a fost transmisă în direct ca un eveniment internațional. Dar rechizitoriul de către justiția federală este o chestiune mult mai serioasă și cu consecințe mult mai grave.

Fidel metodei sale, Trump și-a încadrat din nou acuzația ca fiind una politică. Unii dintre susținătorii săi au amenințat deschis cu violența. „Dacă vrei să ajungi la președintele Trump, mă vei găsi pe drumul tău cu 75 de milioane de americani ca mine”, a lansat în Georgia Kari Lake, fostă candidată la guvernatorul Arizona și fostă prezentatoare de televiziune devenită o muză a mișcării Trumpiste, arătându-și legitimația de la ANR, asociația pentru apărarea portului de arme. „Nu este o amenințare. Acesta este un mesaj de interes public”.

„Este terminat”

Dar amenințările cu tulburări la adresa ordinii publice nu vor opri mașina judiciară federală care tocmai a fost pusă în mișcare. Rechizitoriul lui Trump în instanța federală este mai grav decât oricare dintre confruntările sale anterioare cu legea. „Acuzarea este foarte detaliată și este foarte grav”, a declarat duminică fostul procuror general al lui Trump, Bill Barr. „Chiar dacă doar jumătate din acuzații sunt adevărate, el este terminat”.

„A-l prezenta pe Trump drept victima unei vânătoare de vrăjitoare este ridicol”, a mai spus fostul procuror general, care s-a despărțit de Trump după alegerile prezidențiale din 2020, „a fost în trecut... adversarii lui l-au urmărit obsesiv cu afirmații false, și am stat alături de el să-l apăr... dar acest caz este mult diferit.”

Procedurile sunt abia la început și, în timp ce procesul se deschide rapid, acesta va avea loc în timpul campaniei prezidențiale, unde Trump este liderul în alegerile primare republicane de până acum.

Alte stiri din Externe

Ultima oră