Doliu național în Franța. Fostul președinte Jacques Chirac va fi înmormântat în cimitirul Montparnasse

30 Sep 2019 | scris de Andreea Vasilescu
Doliu național în Franța. Fostul președinte Jacques Chirac va fi înmormântat în cimitirul Montparnasse

Doliu național în Franța. Astăzi i se aduce ultimul omagiu fostului președinte Jacques Chirac, decedat la vârsta de 86 de ani. Onorurile militare vor avea loc la Domul Invalizilor, unde a fost depus sicriul, iar slujba de înmormântare, la cimitirul Montparnasse din Paris.

Domul Invalizilor a fost deschis toată noaptea pentru cei care au dorit să se reculeagă la catafalcul fostului președinte. Jacques Chirac va fi înmomantat la cimitirul Montparnasse din Paris, alături de fiica sa, Laurence.

Spitalizată în primăvara lui 2016 în urma unei crize cardiace, Laurence a decedat la 14 aprilie, la vârsta de 58 de ani. Toată viața ei a fost marcată de o dramă.

La mijlocul anilor 1970, Laurence, pe atunci în vârstă de 15 ani, face o meningită, ale cărei urmări i-au distrus viaţa. Din cauza bolii se alege cu o anorexie nervoasă. Tulturare alimentară de care nu a mai scăpat niciodată și care a dus-o în pragul sinuciderii. Ea a avut o tentativă de sinucidere, despre care, de altfel, publicul francez a și aflat, la vremea respectivă.

Jacques Chirac a fost un președinte popular, care adora mâncarea bună dar și vinul franțuzesc. Au rămas celebre vizitele sale la Salonul agricol unde se întreținea ore bune cu expozanții, în compania unei băuturi sau a renumitelor produse locale.

Mii de francezi dar și turiști au stat la coadă pentru a omagia personalitatea celui supranumit « Buldozerul ».

Curtea de onoare a celebrului Dom al Invalizilor va găzdui onorul militar adus fostului președinte Jacques Chirac. Va fi o ceremonie solemnă, oficiată în prezența președintelui Emmanuel Macron și a soției sale, Brigitte, a membrilor familiei fostului președinte și a invitaților.

Va urmă slujba de înmormântare de la biserica Saint-Sulpice. Peste 30 de șefi de state și de guverne și-au anunțat participarea.

Printre ei, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, fostul cancelar german, Gerhard Schroder, președintele Italiei, Sergio Mattarella, premierul Ungariei, Viktor Orban. Nu vor lipsi nici foștii președinți ai Franței: Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy și François Hollande.

Din partea României va fi prezentă Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră