Omul lui Macron, șeful Adunării Naționale, inculpat pentru corupție

12 Sep 2019 | scris de A.V.
Omul lui Macron, șeful Adunării Naționale, inculpat pentru corupție

Preşedintele Adunării Naționale din Franţa, Camera inferioară a Parlamentului, Richard Ferrand, aliat apropiat al şefului statului, Emmanuel Macron, a fost inculpat în noaptea de miercuri spre joi, la Lille, pentru "obţinere ilegală de beneficii", într-un caz de favoritism faţă de o companie de asigurări de sănătate pe care a condus-o, relatează francetvinfo.fr.

Acest caz, cunoscut şi ca 'Mutuelles de Bretagne', după numele companiei, l-a determinat pe Ferrand să părăsească guvernul în iunie 2017, în urma unei dezvăluiri din presă.

Publicaţia de satiră Le Canard enchaîné a dezvăluit că în 2011 Mutuelles de Bretagne, pe care Ferrand o conducea atunci, a decis să închirieze spaţii comerciale aparţinând partenerei acestuia. Ferrand a contestat orice ilegalitate.

La capătul unui interogatoriu de aproape 15 ore la un tribunal din Lille, "cei trei judecători de instrucţie responsabili de dosar au decis inculparea lui Richard Ferrand pentru obţinere ilegală de beneficii", conform Parchetului din Lille.

Ferrand, al patrulea om în statul francez, a anunţat imediat că este "hotărât să îşi continue misiunea" la conducerea Adunării Naţionale, pe care o prezidează din septembrie 2018 după ce a condus grupul deputaţilor La République en Marche (LREM), partidul lui Emmanuel Macron.

Într-un comunicat transmis joi, Ferrand a spus că se va folosi de procedură pentru a se apăra şi s-a declarat încrezător că acest caz va fi închis.

Conform legislaţiei din Franţa, a fi pus sub investigaţie oficială înseamnă că există "dovezi serioase şi substanţiale" care indică o implicare probabilă a unui suspect într-o faptă penală.

Această lovitură dură pentru majoritatea prezidenţială survine în contextul în care, coincidenţă de calendar, alte două persoane cu greutate, liderul de centru François Bayrou şi fosta eurodeputată Marielle de Sarnez, au fost audiate în aceeaşi zi de poliţia judiciară în cadrul unui caz de angajări presupus fictive ale unor asistenţi de eurodeputaţi ai partidului MoDem (centru). 

Marți, poliţia judiciară din Franţa a audiat-o pe Sylvie Goulard, viitor comisar european pentru piaţa internă, în dosarul angajărilor fictive.

Goulard a fost audiată la Oficiul Central de Combatere a Corupţiei şi a Infracţiunilor Financiare şi Fiscale din Nanterre, în regiunea pariziană.

Sylvie Goulard a fost desemnată oficial marţi în Comisia Europeană de preşedinta Ursula von der Leyen, odată cu alţi 26 de comisari. Portofoliul ei urmează să acopere politica industrială, piaţa unică digitală, industria de apărare şi spaţială.

Goulard a fost nominalizată ca reprezentantă a Franţei în CE de preşedintele Emmanuel Macron în ciuda suspiciunilor că a fost implicată în angajări fictive, ca eurodeputată din partea partidului de centru Modem în perioada 2009-2017. Ca urmare a scandalului, în 2017, ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră