Doi oficiali ai Ministerului Apărării ucrainean sunt suspectați că au deturnat peste 6 milioane de euro

10 Oct 2023
Doi oficiali ai Ministerului Apărării ucrainean sunt suspectați că au deturnat peste 6 milioane de euro

Doi oficiali ai Ministerului Apărării din Ucraina sunt suspectați că au deturnat peste 6 milioane de euro pentru achiziționarea de veste antiglonț, a declarat marți un organism anticorupție, un nou caz de corupție în această țară care se confruntă cu invazia rusă, scrie Le Monde.

Potrivit Biroului de Investigații de Stat, un fost adjunct al ministrului apărării responsabil cu logistica armatei și șeful unui departament al ministerului responsabil de aprovizionare sunt suspectați de „deturnare de fonduri prin abuz de putere pe scară largă .

Cei doi bărbați, ale căror nume nu au fost dezvăluite,  „au comandat din străinătate echipament individual de protecție de calitate insuficientă”,  achitându-l în avans integral și fără a respecta  „procedura de control al calității planificată” , potrivit aceleiași surse. „Ca urmare, forțele armate ucrainene au primit oun echipament de proastă calitate, care nu poate fi folosit în luptă fără a pune în pericol vieți ”, a mai denunțat Biroul de Investigații.

Cei doi oficiali, aflați în arest, riscă până la doisprezece ani de închisoare. Potrivit Biroului de Investigații, aceste delapidări reprezintă un nou episod într-o afacere mai globală în valoare totală de peste 36 de milioane de euro și care se referă în special la contracte de furnizare de muniție de proastă calitate către armata ucraineană. Ministerul Apărării al Ucrainei a fost zguduit de mai multe cazuri de corupție de când a început invazia rusă în februarie 2022.

Rapoartele presei au scos la iveală în august achiziția de către minister a uniformelor la prețuri umflate, iar în ianuarie, achiziționarea de produse alimentare pentru soldați pentru sume umflate. La începutul lunii august, toți oficialii regionali responsabili de recrutarea militară au fost demiși de către președintele, Volodymyr Zelensky, pentru a dezrădăcina un sistem de corupție care permite recruților să scape din armată. Ministrul Apărării, Oleksiï Reznikov, a demisionat la începutul lunii septembrie după aceste scandaluri.

Lupta împotriva corupției, un rău endemic în țară, este unul dintre criteriile stabilite de Uniunea Europeană pentru examinarea candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare occidentale de zeci de miliarde de euro de la începutul războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră