Dispariția Titanului: resturile submersibilului au fost aduse la suprafață

29 Iun 2023
Dispariția Titanului: resturile submersibilului au fost aduse la suprafață

Submersibilul Titan a explodat săptămâna trecută, cu cinci persoane la bord, în timp ce pornea să exploreze epava Titanicului, scrie Le Figaro.

Resturile de la micul submersibil Titan au fost recuperate și aduse înapoi pe pământ miercuri, 28 iunie. Titanul dispăruse în apropierea epavei Titanicului cu cinci persoane la bord săptămâna trecută.

Mass-media canadiană a arătat bucăți din ceea ce pare a fi nasul și părți din carena submersibilului care sunt ridicate pe o navă a Gărzii de Coastă canadiană în St. John's, Newfoundland, estul Canadei.

„O operațiune extrem de riscantă”

Unul dintre managerii Pelagic Research Services, care și-a desfășurat robotul subacvatic (ROV) pentru a scana fundul Atlanticului, a confirmat că și-a încheiat operațiunile. Ne-am terminat partea pe mare”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestora, Jeff Mahoney. A fost o operațiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât și pentru echipajul care a lucrat non-stop, practic fără somn pe toată durata operațiunii”, a continuat el, confirmând că toate echipele se întorc acum în Statele Unite.

Contactate de AFP, autoritățile canadiene au refuzat să comenteze cu privire la recuperarea epavei submarinului, iar Garda de Coastă a SUA nu a putut fi contactată imediat. Titan, de aproximativ 6,5 metri lungime, se scufundase pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului și urma să reapară șapte ore mai târziu, dar contactul s-a pierdut la mai puțin de două ore după plecare.

Cei cinci pasageri ai săi au murit în „implozia catastrofală ” a aeronavei. Mai multe bucăți de resturi au fost găsite pe fundul mării la aproximativ 500 de metri de rămășițele Titanicului și la o adâncime de aproape 4000 de metri în Atlanticul de Nord. Au fost deschise două anchete pentru a stabili cauzele imploziei sale: una de Canada și cealaltă de Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră