În timpul întâlnirilor de la Kiev, lui William Burns i s-a explicat obiectivul al Ucrainei de a relua teritoriu și de a împinge Moscova în discuții până la sfârșitul anului. In aceste negocieri Kievul va accepta sa nu ia Crimeea cu forța cerând în schimb Rusiei să accepte orice garanție de securitate pe care Ucraina o poate obține de la Occident, scrie Wall Street Journal
În timpul unei vizite secrete în Ucraina a directorului CIA, William J. Burns, la începutul acestei luni, oficialii ucraineni au dezvăluit o strategie ambițioasă de reluare a teritoriului ocupat de ruși și de deschidere a negocierilor de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului, potrivit oficialilor.
Călătoria lui Burns a inclus întâlniri cu președintele Volodymyr Zelensky și cu oficialii de vârf ai serviciilor secrete din Ucraina și a venit într-un moment critic al conflictului când forțele ucrainene se luptă să obțină un avantaj în contraofensiva dar încă nu au desfășurat majoritatea brigăzilor lor de asalt antrenate și echipate de Vest.
„Directorul Burns a călătorit recent în Ucraina, așa cum a făcut în mod regulat de la începutul recentei agresiuni a Rusiei în urmă cu mai bine de un an”, a spus un oficial american, care, ca și alții, a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre vizita neanunțată.
Scopul său a fost de a reafirma angajamentul administrației Biden de a împărtăși informații menite să ajute Ucraina să se apere, a adăugat oficialul.
În mod public, oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea față de cei care critică ritmul în care s-a desfășurat până acum contraofensiva. Dar în privat, strategii militarii din Kiev au transmis lui Burns și altora încrederea lor optimistă că vor putea relua un teritoriu substanțial până în toamnă și vor muta sistemele de artilerie și rachete în apropierea liniei de graniță a Crimeei controlată de ruși pentru ca apoi să deschidă negocieri cu Moscova pentru prima dată de la ruperea discuțiilor de pace în martie anul trecut.
„Rusia va negocia doar dacă se simte amenințată”, a spus un înalt oficial ucrainean.
Rămâne de văzut dacă Ucraina poate îndeplini aceste planuri, pe o cronologie atât de strânsă. CIA a refuzat să comenteze atunci când i s-a cerut evaluarea lui Burns asupra perspectivelor ofensivei.
Călătoria lui Burns a avut loc chiar înainte de rebeliunea întreruptă a liderului mercenar rus Yevgeniy Prigojin împotriva apărării ruse. Deși comunitatea de informații americane a detectat la mijlocul lunii iunie că Prigojin plănuia un atac armat de vreun fel, aceste constatări nu au fost discutate în timpul întâlnirilor cu Zelensky și alți oficiali, a spus oficialul american.
Oficialii administrației Biden au subliniat în mod repetat că Washingtonul și Kievul nu au avut nimic de-a face cu marșul eșuat asupra Moscovei, o provocare rară la adresa președintelui rus Vladimir Putin, pe care Statele Unite au caracterizat-o drept o chestiune internă.
În efortul de a întări această linie, Burns a avut un apel telefonic către omologul său rus, Serghei Naryshkin, după eveniment și a subliniat că Statele Unite nu sunt implicate în niciun fel, a raportat Wall Street Journal .
Zelensky și comandanții săi militari, care se confruntă cu forțele rusești adânc înrădăcinate în părțile ocupate din estul și sudul Ucrainei, sunt supuși unei presiuni extraordinare din partea națiunilor occidentale, care au oferit Kievului miliarde de dolari în armament și antrenament avansat înaintea contraofensivei.
Ucraina a suferit pierderi grele în timp ce trupele sale și vehiculele blindate navighează pe câmpuri groase de mine și tranșee fortificate pe un teritoriu larg deschis. Terenul dificil a lăsat trupele vulnerabile la atacurile aeriene și la atacurile cu rachete rusești.
Zelensky a recunoscut că contraofensiva merge „mai lent decât se dorește”, iar oficialii au confirmat distrugerea unor tancuri Leopard 2 și a vehiculelor de luptă Bradley furnizate de Occident.
Însă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a respins pe sceptici, spunând că „evenimentul principal” urmează să vină, în timp ce comandantul militar superior al țării, generalul Valery Zalujni, a cerut răbdare.
„Da, poate nu atât de repede pe cât... ar dori observatorii, dar aceasta este problema lor”, a declarat Zalujni pentru The Washington Post săptămâna aceasta.
Analiștii militari spun că obiectivul Ucrainei de a forța o negociere este ambițios, având în vedere apărarea fortificată a Rusiei, dar nu este exclus.
„Este posibil ca ei să poată tăia podul de uscat către Crimeea, fie prin capturarea terenului, fie plasându-l în raza de acțiune a HIMARS și a altor unitati de artilerie, dar mult depinde de nivelul de uzură”, a spus Rob Lee, analist militar la Foreign Policy. Institut de cercetare.
„Dacă Ucraina înregistrează prea multe pierderi, ofensiva sa ar putea culmina mai devreme. Dar dacă Ucraina poate provoca suficiente pierderi forțelor și echipamentelor ruse și poate interzice mișcarea întăririlor, Ucraina ar putea fi capabilă să slăbească apărarea Moscovei suficient pentru a realiza o descoperire”, a adăugat el.
În pregătirea pentru toamnă, Zelensky și consilierii de top au început să se gândească la modul în care Kievul poate forța încetarea luptei în condiții acceptabile pentru Rusia și poporul ucrainean, care a fost supus la un an și jumătate de violență, deplasări forțate, atrocități și penurie de alimente și electricitate.
Într-un scenariu ideal favorizat de Kiev, armata ucraineană ar câștiga o pârghie asupra Rusiei prin înaintarea trupelor și a armelor puternice până la marginea graniței Ucrainei cu Crimeea - ținând ostatică peninsula care găzduiește flota Rusiei de la Marea Neagră.
„Dacă Ucraina are capacitatea de a viza alte aerodromuri importante, poduri, linii de cale ferată și noduri logistice, va fi mai dificil pentru Rusia să susțină războiul”, a spus Lee, analistul militar.
Acceptând să nu ia Crimeea cu forța, Kievul va cere apoi Rusiei să accepte orice garanție de securitate pe care Ucraina le poate cere de la Occident, au spus oficialii ucraineni.
Obținerea acestor garanții este totuși o problemă grea.
Guvernul Zelensky a militat din greu ca Statele Unite și Europa să își asume angajamente ferme cu privire la aderarea Ucrainei la NATO și Uniunea Europeană – dar guvernele SUA și Europa de Vest rămân opuse acestei idei, fiind mai interesate să ofere angajamente de asistență de securitate pe termen lung în locul extinderii NATO, care riscă un conflict direct cu Rusia.
Ezitarea a frustrat Polonia și statele baltice, țări membre NATO care așteaptă multe de la summitul NATO de luna viitoare din Lituania, unde secretarul de stat Antony Blinken și alți lideri occidentali au declarat că intenționează să ofere Ucrainei un „pachet foarte robust”. Dezacordurile puternice cu privire la conținutul pachetului amenință să proiecteze o imagine a dezbinării la adunare.
Dar, deși oficialii americani și ucraineni diferă în privința aderării la NATO, ei spun că există un acord larg cu privire la obiectivele Kievului pentru ofensivă.
„SUA sunt de acord ca Ucraina să intre în negocieri dintr-o poziție puternică”, a spus un înalt oficial ucrainean. „SUA sunt mulțumiți că comanda noastră nu face nimic stupid, păstrează soldați și echipamente. Sprijinul este puternic și ne crește motivația.”
Totuși, semnele de stres sunt abundente. În timp ce liderii militari americani vor să vadă Ucraina accelerându-și ofensiva, Zalujni a început să spună că Occidentul nu a trimis muniție și avioane de luptă suficient de repede pe câmpul de luptă.
„Mă enervează”, a spus Zalujni, ca răspuns la plângerile conform cărora contraofensiva nu a progresat repede.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a simpatizat vineri cu plângerile ucrainene cu privire la armament, spunând: „Cu greu îi puteți învinovăți pentru că vorbesc lumii despre sprijin suplimentar, indiferent dacă este vorba despre cantitatea sau calitatea capacităților”.
El a negat, totuși, că Washingtonul ar juca rolul de „jucător din fotoliu” de pe margine.
„Unde merg și cât de repede merg”, a spus Kirby, „aceasta va fi într-adevăr la latitudinea lor să decidă”.
Abordarea prudentă a Ucrainei în primele zile ale ofensivei este un semn al provocării care urmează, spun analiștii.
„Problema este că Rusia a amplasat un număr mare de mine, atât în fața, cât și în spatele liniei principale defensive”, a spus Lee. „Chiar dacă Ucraina poate realiza o descoperire, va dura totuși timp pentru a o exploata. Poate dura săptămâni, poate dura luni.”