Directorul centralei nucleare Zaporojie a fost arestat de ruși, spune agenția de stat ucraineană Energoatom

01 Oct 2022
Directorul centralei nucleare Zaporojie a fost arestat de ruși, spune agenția de stat ucraineană Energoatom

Directorul centralei nucleare Zaporojie, situată pe teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, a fost arestat de o patrulă rusă, a declarat sâmbătă, 1 octombrie, compania publică Energoatom responsabilă cu operarea uzinei, scrie Le Monde.

Igor Murachov a fost arestat de forțele ruse în drum spre Enerhodar, orașul satelit al uzinei, vineri în jurul orei 16:00, a declarat într-un comunicat președintele grupului, Petro Kotin. „A fost scos din mașină, legat la ochi și dus cu mașina către o destinație necunoscută” , a explicat acesta în mesajele Telegram, adăugând că nu are informații imediate despre soarta lui.

Arestarea a venit la doar câteva ore după ce Putin, într-o escaladare bruscă a războiului său, a semnat tratate pentru a anexa teritoriul ucrainean controlat de Moscova.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, o instalație ocupată în prezent de trupele ruse și situată într-o zonă a Ucrainei pe care președintele rus Vladimir Putin a anexat-o ilegal, a devenit una dintre problemele cheie ale conflictului din Ucraina, Kiev și Moscova acuzându-se reciproc de bombardarea locului cu riscul de a declanșa o catastrofă nucleară.

Igor Murachov „își asumă responsabilitatea exclusivă pentru siguranța nucleară și radioactivă” a locului, iar arestarea sa „compromite siguranța activităților celei mai mari centrale nucleare din Ucraina și Europa” , a subliniat Petro Kotin. El a cerut trupelor ruse să „înceteze imediat actele de terorism nuclear care vizează conducerea și personalul” site-ului și să-l elibereze pe domnul Murachov.

Moscova nu a recunoscut imediat că l-a răpit pe directorul fabricii, potrivit Associated Press (AP). Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are personal la locul centralei, nu a recunoscut imediat declaraţia Energoatom cu privire la capturarea domnului Murachov, mai precizează AP.

Tehnicienii ucraineni au continuat să opereze centrala nucleară Zaporojie, după ce trupele ruse au capturat-o. Ultimul reactor a fost oprit în septembrie, pe fondul bombardamentelor continue în apropierea instalației.

Alte stiri din Externe

Ultima oră