Din ianuarie 2017, 11 vaccinuri obligatorii!

31 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Din ianuarie 2017, 11 vaccinuri obligatorii!

A început numărătoarea inversă pentru trecerea de la 3 la 11 vaccinuri obligatorii pentru copii, măsură contestată de mișcarea anti-vaccin, dar care va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, a anunțat, joi, ministrul francez al Sănătății, transmite AFP. 

În prezent, în Franța, doar trei vaccinuri sunt obligatorii pentru copii: contra difteriei (din 1938), tetanosului (1940) și poliomielitei (1964). Este vorba de DTP, care face obiectul a trei injecții grupate, administrate înainte de vârsta de 18 luni. Acum, sunt recomandate alte opt vaccinuri: tuse convulsivă, rujeolă, oreion, rubeolă, hepatita B, bacteria Haemophilus influenzae, pneumococ, meningococ C. 

De ce 11 vaccinuri?
Primul argument este scăderea acoperirii vaccinale și reapariția unor boli. Ministrul francez al Sănătății subliniază că 15% dintre copii, nevaccinați, pun în pericol alți copii și favorizează apariția epidemiilor. La sfârșitul lunii iunie, la Marsilia, o adolescentă în vârstă de 16 ani a decedat de o formă rară și acută de rujeolă, boală contra căreia nu era vaccinată. Înaintea acestui deces, în Franța, din 2008, rujeola a provocat decesul a 10 copii, avertizează Ministrul francez al Sănătății.  

Criză de încredere
Francezii sunt printre cei mai lipsiți de încredere în vaccinuri. Potrivit unei anchete, publicată în 2016, doar 69% dintre persoanele chestionate și-au afirmat încredrea în vaccinare, procentul cel mai scăzut din 2012. Cei care sunt contra dau vina pe un presupus pericol legat de unii adjuvanți, cum ar fi aluminiul, din compoziția unor vaccinuri, acuzând, totodată, companiile producătoare că ar pune pe primul loc rentabilitatea în defavoarea sănătății copiilor. Este emblematică vasta campanie de vaccinare contra hepatitei B din 1994, care a dat naștere unor bănuieli privitoare la o eventuală legătură cu boli neurologice (scleroza în plăci). 
Părinții care refuză să respecte vaccinarea obligatorie riscă, în teorie, până la șase luni de închisoare și 3.750 euro, amendă. Dar ministrul Sănătății a precizat că are în vedere o clauză de exceptare. De altfel, ministrul Sănătății a declarat că obiectivul nu este de a sancționa, ci de a reda francezilor încrederea în vaccinuri. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră