Die Welt: În Austria nu mai există o majoritate clară pentru sancțiunile împotriva Rusiei

03 Sep 2022
Die Welt: În Austria nu mai există o majoritate clară pentru sancțiunile împotriva Rusiei

În Austria nu mai există o majoritate clară pentru sancțiunile împotriva Rusiei, iar această tendință este probabil să se intensifice iarna. Presiunea asupra cancelarului Nehammer este în creștere și se vorbește chiar de noi alegeri. FPÖ, naționalist de dreapta și prieten cu Putin, are sanse crescute, scrie Die Welt.

Este deja o „prefigurare a iernii în Germania și Europa”? În Austria, ținând cont de creșterea prețurilor la energie și de inflația ridicată, starea de spirit se schimbă în perspectiva sancțiunilor nebunie împotriva Rusiei. Potrivit unui nou sondaj pentru ziarul „Der Standard”, 40 la sută dintre austrieci se opun în mod predominant (18 la sută) sau categoric (22 la sută) cu continuarea sancțiunilor impuse ca urmare a războiului din Ucraina.

La Bruxelles, evoluția din Austria este privită cu îngrijorare. Potrivit „Die Welt”, cercurile diplomatice ale UE se întreabă dacă starea de spirit din Germania și din alte țări europene se va schimba în curând. La urma urmei, consumatorii vor simți probabil efectele dureroase ale exploziei prețurilor la energie în portofelele lor în următoarele săptămâni și luni pe fondul sancțiunilor din ce în ce mai intense.

Sancțiunile au nevoie de unanimitate

Acest lucru ar putea duce la dezbateri aprinse în mai multe state membre. „„Atunci chiar și sancțiunile în ansamblu ar putea fi puse sub semnul întrebării”. spune un diplomat de la Bruxelles citat de Die Welt

Un scenariu care pare pe deplin imaginabil, pentru că deciziile UE privind sancțiunile necesită unanimitate. În plus, sancțiunile trebuie reînnoite la fiecare șase luni.

În Austria, dezbaterea se intensifică în prezent. Potrivit unui sondaj realizat de APA/ATV, 42% dintre austrieci nu cred că sancțiunile împotriva Rusiei vor avea efect - „nici acum și nici în viitor”. Pe de altă parte, doar 28% e așteaptă la un efect pe termen mediu sau lung.

Alte stiri din Externe

Ultima oră