Dezinformarea bazată pe inteligența artificială este cea mai mare amenințare în lume, spune raportul Davos

11 Ian 2024
Dezinformarea bazată pe inteligența artificială este cea mai mare amenințare în lume, spune raportul Davos

Informațiile false și înșelătoare, supraalimentate cu inteligență artificială de ultimă oră, care amenință să erodeze democrația și să polarizeze societatea, reprezintă principalul risc imediat pentru economia globală, a declarat Forumul Economic Mondial într-un raport miercuri, scrie Associated Press

În cel mai recent Raport Global al Riscurilor, organizația a mai spus că o serie de riscuri de mediu reprezintă cele mai mari amenințări pe termen lung. Raportul a fost lansat înaintea reuniunii anuale de elită a directorilor executivi și a liderilor mondiali din orașul Davos din stațiunea de schi elvețiană și se bazează pe un sondaj efectuat pe aproape 1.500 de experți, lideri din industrie și factori de decizie.

Raportul a enumerat  dezinformarea drept riscul cel mai grav în următorii doi ani, subliniind modul în care progresele rapide ale tehnologiei creează, de asemenea, noi probleme sau le agravează pe cele existente.

Autorii se îngrijorează că boom-ul generativ al chatbot-urilor AI precum ChatGPT înseamnă că crearea de conținut sintetic sofisticat care poate fi folosit pentru a manipula grupuri de oameni nu se va mai limita la cei cu abilități specializate.

Inteligența artificială urmează să fie un subiect fierbinte săptămâna viitoare la întâlnirile de la Davos, la care se așteaptă să participe șefii companiilor de tehnologie, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, și lideri din industria AI, precum cercetătorul șef AI al Meta, Yann LeCun.

Dezinformarea bazată pe inteligența artificială devine un risc în timp ce un miliard de oameni dintr-o mulțime de țări, inclusiv economii mari precum Statele Unite, Marea Britanie, Indonezia, India, Mexic și Pakistan, urmează să se îndrepte la vot în acest an și în următorul, se spune în raport.

„Puteți folosi inteligența artificială pentru a face deepfakes și pentru a avea un impact cu adevărat asupra grupurilor mari, ceea ce conduce cu adevărat dezinformării”, a spus Carolina Klint, lider în managementul riscurilor la Marsh, a cărei companie-mamă Marsh McLennan a fost coautor al raportului împreună cu Zurich Insurance Group.

„Societățile ar putea deveni și mai polarizate”, deoarece oamenilor le este mai greu să verifice faptele, a spus ea. Informațiile false ar putea fi folosite și pentru a alimenta întrebări despre legitimitatea guvernelor alese, „ceea ce înseamnă că procesele democratice ar putea fi erodate și, de asemenea, ar conduce polarizarea societății și mai mult”, a spus Klint.

Creșterea IA aduce o serie de alte riscuri, a spus ea. Poate împuternici „actorii rău intenționați” facilitând realizarea atacurilor cibernetice , cum ar fi automatizarea încercărilor de phishing sau crearea de programe malware avansate.

Cu AI, „nu trebuie să fii cea mai ascuțită minte pentru a fi un actor rău intenționat”, a spus Klint.

Poate chiar otrăvi datele folosite pentru a antrena alte sisteme AI, ceea ce este „incredibil de greu de inversat” și ar putea duce la încorporarea în continuare a distorsiunilor în modelele AI, a spus ea.

Cealaltă mare preocupare globală pentru respondenții sondajului de risc a fost centrată în jurul schimbărilor climatice.

După dezinformare, vremea extremă este al doilea cel mai presant risc pe termen scurt.

Pe termen lung – definit ca 10 ani – vremea extremă a fost descrisă drept amenințarea nr. 1, urmată de alte patru riscuri legate de mediu : schimbarea critică a sistemelor Pământului; pierderea biodiversității și colapsul ecosistemului; și deficitul de resurse naturale.

„Am putea fi împinși dincolo de acel punct ireversibil al schimbărilor climatice” în următorul deceniu, pe măsură ce sistemele Pământului suferă schimbări pe termen lung, a spus Klint.

Alte stiri din Externe

Ultima oră