Delegația ucraineană la Washington cere ridicarea interdicției de utilizare a armelor americane pe teritoriul Rusiei

15 Mai 2024
Delegația ucraineană la Washington cere ridicarea interdicției de utilizare a armelor americane pe teritoriul Rusiei

Parlamentarii ucraineni care vizitează Statele Unite au cerut încă o dată administrației americane să ridice interdicția de a folosi armele pe care le furnizează Kievului pe teritoriul Rusiei, relatează Politico

„Principala problemă astăzi este politica Casei Albe, care ne limitează capacitatea de a lovi ținte militare în Rusia ”, a deplâns David Arakhamia, președintele partidului Servitorul Poporului din Parlamentul Ucrainei, marți, la Washington, potrivit ziarului online american. .

„I-am văzut soldații stabilindu-se la unul sau doi kilometri de graniță, în Rusia, și nu am putut face nimic ”, a subliniat Oleksandra Oustinova, președintele comisiei parlamentare pentru armament referindu-se la ofensiva rusă lansată pe 10 mai în regiunea Harkov.

Rusia este foarte conștientă de această limitare și a reușit să adună cel puțin 30.000 de soldați și echipamente la graniță fără teama de a fi lovită de sistemele de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA , pe care Ucraina le-a folosit cu efect devastator asupra trupelor ruse din interiorul Ucrainei.

Doi membri ai administrației americane intervievați anonim de ziar au spus că pozițiile Washingtonului nu s-au schimbat. „Asistența este destinată apărării, nu operațiunilor ofensive pe teritoriul Rusiei ”, a spus unul dintre ei.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a estimat pe 3 mai , în timpul unei vizite la Kiev, că armata ucraineană ar putea folosi armele pe care i le oferă Regatul Unit pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus.

Rușii sunt „inteligenti acum”, a spus Ustinova, „pentru că știu că există o restricție pentru ucraineni de a trage în teritoriul rus. Și am văzut toate echipamentele lor militare așezate la unul sau doi kilometri de graniță [lângă Harkov] și nu am putut face nimic.”

Guvernul Marii Britanii a ridicat luna aceasta o restricție similară privind utilizarea armelor britanice în interiorul Rusiei, anunț făcut de ministrul britanic de externe David Cameron în timpul unei vizite la Kiev. „Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără”, a spus el.

Oficialii americani cred din ce în ce mai mult că planurile lui Putin de a mobiliza noi unități militare, împreună cu muniție suplimentară de la Beijing și scăderea sprijinului occidental pentru Kiev, i-ar putea obține o victorie în Ucraina – și mai devreme decât se aștepta.

S-ar putea să nu fie câștigul pe care Putin și l-a dorit inițial, care a fost o preluare totală a Ucrainei. Dar până la sfârșitul acestui an, el ar putea să-și folosească câștigurile pentru a negocia condiții favorabile pentru Moscova, spun trei oficiali familiarizați cu informațiile occidentale.

Analiza este semnificativ mai severă decât cea oferită de oficialii americani în urmă cu șase luni și sugerează că lipsa muniției în rândurile Ucrainei și poziția de întărire a Rusiei pe câmpul de luptă au schimbat cursul războiului.

„Războiul înseamnă la fel de mult să-i trimită un semnal lui Putin că nu poate mărșălui prin Europa, cât și despre a sprijini Kievul”, a spus unul dintre oficial. „Putin primește mesajul opus.”

Liderul rus a preluat comanda unui nou cadru de luptători paramilitari care îi va permite să finanțeze o nouă mobilizare în această vară, au spus oficialii.

Acei luptători angajați anterior de Wagner - forța paramilitară condusă de Evgheni Prigojin - s-au transformat în noi unități care vor fi folosite pentru a fortifica pozițiile Rusiei în Ucraina.

Aceste noi trupe vor oferi Rusiei capacitatea de a împinge spre Harkov, care a fost lovit din ce în ce mai mult de loviturile aeriene și de rachete rusești în pregătirea pentru atacul terestre. Noile forțe vor permite, de asemenea, trupelor mai puțin experimentate să mențină terenul deja capturat, creând o nouă realitate sumbră pentru Kiev, în timp ce se luptă să recruteze noi trupe.

Ucraina a lansat de luni de zile atacuri în interiorul Rusiei folosind propriile sale drone mici pentru a ataca instalațiile petroliere. Dar oficialii de la Kiev insistă că au nevoie de rachetele americane mai puternice pentru a sparge apărarea antiaeriană rusească de-a lungul graniței.

„Toată lumea știa că rușii de lângă Harkov aduceau forță de muncă, toată lumea știa că aduce multă artilerie, așa că ceea ce urmăresc să facă acum este că vor transforma Harkovul în al doilea Mariupol, sau Alep” a spus Ustinova.

„Continuăm să revenim la aceeași problemă – că Rusia ne spune ce ar trebui să facem”, a spus ea. „Ne dai un băț, dar nu ne vei lăsa să-l folosim.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră