Declarația G20 denunță „folosirea forței” pentru a obține câștiguri teritoriale, dar nu menționează „agresiunea” rusă

09 Sep 2023
Declarația G20 denunță „folosirea forței” pentru a obține câștiguri teritoriale, dar nu menționează „agresiunea” rusă

Țările G20 au ajuns la un consens pentru a publica o declarație comună cu privire la diferitele teme de pe ordinea de zi a summit-ului lor din India, a anunțat premierul indian, Narendra Modi, scrie Le Monde.

„În ceea ce privește războiul din Ucraina” (…)  „în legătură cu Carta ONU, toate statele trebuie să se abțină de la a recurge la amenințarea sau folosirea forței pentru a încerca să obțină câștiguri teritoriale „împotriva integrității teritoriale și suveranității politice a oricărui stat” , au conchis reprezentanţii ţărilor G20.

Textul, însă, nu menționează în mod explicit „agresiunea” rusă în Ucraina, termen folosit în 2022 în timpul summit-ului precedent G20 de la Bali, cu referire la o rezoluție a Consiliului de Securitate care deplângea „ în cei mai puternici termeni posibili” agresiunea comisă de Federația Rusă împotriva Ucrainei” . Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a salutat totuși formularea textului. „Din punctul nostru de vedere, este o treabă foarte bună”, a spus el reporterilor.

Declarația a întărit principiul că folosirea armelor nucleare este „inadmisibilă” și că „o pace justă trebuie să se bazeze pe principiile Cartei Națiunilor Unite, în special pe principiile suveranității și integrității teritoriale”, a adăugat el .

„Atacurile asupra infrastructurii civile (...) trebuie să înceteze. »

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, care își reprezintă țara la G20, a avertizat că va bloca declarația dacă nu va reflecta poziția Moscovei cu privire la anumite probleme, în special cea a războiului din Ucraina.

La Kiev, acest text provoaca nemulțumire. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, a scris pe Twitter: „Ucraina este recunoscătoare partenerilor care au încercat să includă o formulare puternică în text. În același timp, în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are de ce să se mândrească ”, anexând la textul acesteia o versiune adnotată a declarației.

Alte stiri din Externe

Ultima oră