De frica lui Putin, Varșovia va cheltui 30 de milioane de euro pe adăposturi anti-bombe

13 Mar 2024
De frica lui Putin, Varșovia va cheltui 30 de milioane de euro pe adăposturi anti-bombe

Capitala Poloniei se pregătește pentru ce e mai rău, scrie Politico

Primarul Varșoviei a anunțat miercuri un nou plan de alocare a 117 milioane de zloți (27 milioane de euro) pentru construirea de adăposturi anti-bombe și alte măsuri de securitate în următorii doi-trei ani.

Anunțul vine în timp ce președintele rus Vladimir Putin, care a purtat un război total în Ucraina vecină, s-a lăudat că este „gata” pentru război nuclear .

Adăposturile antibombe fac parte din strategia Varșoviei în următorii ani de a „face cele mai semnificative investiții care ne vor permite să ne pregătim pentru orice eventualitate”, a spus primarul Rafał Trzaskowski.

Un audit recent al adăposturilor anti-bombe din Polonia a arătat că mai puțin de 4% din populația țării are acces la spații de protecție în cazul unui bombardament. Raportul a adăugat că adăposturile nu au, de asemenea, reglementări de bază, caracteristici tehnice și echipamente. 

Parcările subterane și stațiile de metrou se numără printre locațiile din oraș care au fost propuse pentru a fi folosite ca adăposturi anti-bombe. În total, 7 milioane de metri pătrați de spațiu din Varșovia ar putea fi reutilizați pentru adăposturi, a spus primarul. Când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, Kievul a folosit o tactică similară, adăpostind 15.000 dintre cetățenii săi în sistemul său de metrou cu 52 de stații. 

Noul program „Varșovia Protejează” ar dota adăposturile cu energie electrică și apă. Trzaskowski a mai spus că o parte a planului este de a ajuta spitalele să se pregătească pentru pericol și de a instrui cetățenii cum să reacționeze în situații de urgență.

Între timp, alte țări care împart granițele cu Ucraina au sporit securitatea de când a început războiul total al lui Putin. După ce în România au fost găsite resturi de drone , țara a început să construiască adăposturi anti-bombe în apropierea graniței cu Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră