De ce noul premier din Slovacia urăște Ucraina

21 Oct 2023
De ce noul premier din Slovacia urăște Ucraina

Noul premier slovac Fico încă poartă ranchiună pentru modul în care a fost tratat la Kiev în 2009, scrie Politico.

Noul lider al Slovaciei, Robert Fico, a făcut valuri în timpul campaniei electorale recente a țării avertizând că nu va trimite „nici un singur glonț” pentru a ajuta Ucraina să evite invazia rusă.

Schimbarea dramatică de la poziția puternic pro-ucraineană a fostului guvern se bazează în parte pe simpatia istorică a Slovaciei față de Rusia dar există și un motiv foarte personal pentru care lui Fico nu-i place Ucraina.

Totul datează din 2009, când Fico era prim-ministru al Slovaciei. La 7 ianuarie a acelui an, o dispută de lungă durată între Rusia și Ucraina pe tema gazelor naturale a făcut ca fluxurile de gaze rusești din Ucraina către țările UE să se oprească - ceea ce a provocat o criză pentru Slovacia în mijlocul iernii.

Oprirea a costat economia slovacă aproximativ 100 de milioane de euro pe zi, deoarece fabricile au fost forțate să se închidă. Un Fico disperat i-a sunat atât pe Vladimir Putin, pe atunci premierul rus, cât și pe premierul ucrainean Iulia Timoșenko pentru a reporni gazul.

În dimineața zilei de 14 ianuarie, o delegație slovacă condusă de Fico a aterizat la Kiev pentru a se întâlni cu guvernul ucrainean. Ucrainenii i-au făcut să aștepte mult timp.

La trei ore după sosire, slovacii au fost primiți la întâlnire care, spre surprinderea lor, a inclus membri ai presei. In fața camerelor de filmat, Timoșenko a petrecut 20 de minute reproșându-i lui Fico pentru că a luat partea Moscovei în disputa privind gazele.

"A fost o situație absolut neplăcută. Fico era roșu de furie. A fost un dezastru", a spus un înalt oficial slovac, care știa ce s-a întâmplat în 2009, vorbind cu condiția să i se acorde anonimatul. „A fost umilit”.

Slovacii au zburat apoi la Moscova, unde au fost întâmpinați de Putin la o ceremonie elaborată care a avut loc în opulenta Sala Sf. Gheorghe a Kremlinului.

„După aceea, [Fico] a început să adopte o poziție în mod deschis anti-ucraineană”, a declarat Alexander Duleba, coleg senior la Asociația Slovacă pentru Politică Externă. "El a spus că nu trebuie să-i sprijinim pe ucraineni, Ucraina nu are nevoie de noi, ei nu au conversații serioase cu noi. Acest lucru este personal."

Timoșenko, care este încă activă în politica ucraineană, nu are comentarii specifice despre acea întâlnire, a declarat purtătorul de cuvânt al ei, Natalia Lysova.

Acesta nu a fost singurul pas greșit al Kievului în timpul crizei gazelor.

Pe 16 ianuarie, președintele slovac de atunci Ivan Gašparovič a zburat și el la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său Viktor Iuşcenko, care îi spusese că Naftogaz, firma energetică ucraineană, va putea reporni unele fluxuri de gaze către Slovacia. Însă în timpul unei întâlniri care trebuia să ducă la bun sfârșit înțelegerea, șeful Naftogaz i-a informat pe cei doi președinți că nu va putea face asta.

„Ucrainenii au reușit să-l umilească atât pe prim-ministru, cât și pe președintele Slovaciei”, a spus înaltul oficial.

Chiar dacă Timoșenko și Putin au negociat încetarea crizei și fluxurile s-au reluat pe 20 ianuarie, gustul amar al acelor experiențe de la Kiev rămâne.

„Anumite cercuri politice din Slovacia nu au încredere în ucraineni”, a spus oficialul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră