O întrerupere globală a sistemelor informatice vineri care a afectat aeroporturile, băncile și alte afaceri, a fost provocata de o problemă de software de la firma de securitate cibernetică CrowdStrike. Defecțiunea, legată de o actualizare Windows, a dus la întreruperi semnificative, inclusiv anulări de zboruri și întreruperi ale serviciului. În 2019, fostul președinte Donald Trump a ridicat întrebări despre CrowdStrike în timpul unui apel cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Trump a sugerat că Ucraina ar putea deține serverul DNC și a pus sub semnul întrebării constatările CrowdStrike, scrie EconomicTimes
Vineri, o întrerupere masivă a IT a cauzat întreruperi în aeroporturi, bănci și diverse alte afaceri din întreaga lume. Problema, identificată ca provenind dintr-o actualizare de software de către firma de securitate cibernetică CrowdStrike, a dus la întreruperi semnificative ale serviciilor, inclusiv mii de anulări de zboruri și întreruperi ale serviciilor publice și de vânzare cu amănuntul.
Implicarea CrowdStrike și contextul istoric
CrowdStrike, o firmă proeminentă de securitate cibernetică, a furnizat software antivirus pentru sistemele Microsoft Windows. Compania a câștigat o atenție notabilă în timpul alegerilor din SUA din 2016, când a investigat o încălcare a serverelor Comitetului Național Democrat (DNC), atribuind atacul interferenței Rusiei . Această investigație a fost susținută de agențiile de informații americane.
În 2019, fostul președinte Donald Trump a ridicat întrebări despre CrowdStrike în timpul unui apel cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Trump a sugerat că Ucraina ar putea deține serverul DNC și a pus sub semnul întrebării constatările CrowdStrike. Această controversă a contribuit la prima tentativă de demitere împotriva lui Trump.
Comentariile lui Trump au făcut parte dintr-o narațiune mai amplă care punea sub semnul întrebării concluzia că Rusia s-a aflat în spatele hack-ului DNC. Au apărut diverse teorii ale conspirației, sugerând că CrowdStrike a fost implicat într-o mușamalizare sau a avut motivații părtinitoare, în ciuda poziției nepartizane și a metodelor transparente de investigare a firmei.
Termenii Crowdstrike și server apar în transcrierea convorbirii telefonice dintre președintele american și Volodymyr Zelensky, făcută publică în anul 2019, scria Le Monde în 2019.
În raportul convorbirii telefonice dintre Donald Trump și președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, publicat miercuri, 25 septembrie 2019 și în centrul procedurii de demitere lansate de democrați împotriva președintelui american , nu este vorba doar de Joe și Hunter Biden. .
Când Volodymyr Zelensky menționează posibile achiziții de arme de către țara sa din Statele Unite, Donald Trump îi cere o favoare: „ Aș dori să lămuriți ce s-a întâmplat cu toată mizeria asta cu Ucraina, ei spun că CrowdStrike... Cred că cineva bogat în țara ta... Serverul [computerului], se spune că îl are Ucraina."
De ce menționează Donald Trump Crowdstrike, o companie americană specializată în investigarea atacurilor cibernetice, și un server, probabil computer? Este greu de înțeles, pe baza acestei transcriere, ce anume a vrut să spună Donald Trump. Dar se pare că președintele american a amestecat mai multe informații separate, amestecate cu teoria conspirației.
Piratarea Partidului Democrat în 2016
Crowdstrike este compania la care Partidul Democrat a apelat în 2016 când a fost atacată de hackeri care lucrau pentru Rusia . Aceasta este una dintre originile operațiunii de interferență condusă de Moscova , pentru a încerca să influențeze ultimele alegeri americane: informațiile Partidului Democrat recuperate de intruși au fost apoi transferate către WikiLeaks.
O teorie a conspirației foarte populară (și transmisă odată de însuși Donald Trump) era atunci că firma Crowdstrike nu a oferit FBI unul sau mai multe „servere” în această afacere, dovadă, potrivit susținătorilor săi, că compania a mințit despre originea rusă a atacului pe care l-a investigat. De fapt, ea a furnizat toate cercetările sale către FBI , care a ajuns la aceleași concluzii ca și ea cu privire la cine era responsabil.
Dar cu această poveste despre „server”, poate că Donald Trump se referă și la o altă chestiune: din 2016, el a fost obsedat (ca mulți dintre susținătorii săi) de 30.000 de e-mailuri de pe contul personal de e-mail al lui Hillary Clinton, în timp ce ea era secretar de stat. Lipsesc mesaje din cele pe care Clinton trebuia să le furnizeze autorităților americane: unii sunt convinși că conțin informații importante.
Dar ce ar face Ucraina și Crowdstrike în această poveste? Nimeni nu stie. Un purtător de cuvânt al companiei intervievat de site-ul specializat Vice pe 25 septembrie 2019, habar nu avea de ce compania sa a fost menționată de președintele american.
CROWDSTRIKE & UKRAINE— How Does Trump Always know???
— MJTruthUltra (@MJTruthUltra) July 19, 2024
???? VIDEO #1
• “I still ask the FBI, where is the Server? How come the FBI never got the server from the DNC? Where’s the server? I want to see the server?
The server is, they say, is held by a company whose private ownership… pic.twitter.com/3dq5Lmhzc5