O nouă eră a competiției globale se ridică în umbra lui Trump. Dihotomia dintre adunările de celor bogați și puternici de la inaugurarea lui Donald Trump și cei de la Forumul Economic Mondial de la Davos a fost dură pe măsură ce lumea s-a trezit la o nouă realitate sub Trump. „Ordinea mondială pe care ne-am imaginat-o acum 25 de ani nu s-a transformat în realitate”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Washington Post
În lumina gri a dimineții din Alpii elvețieni, elitele globale s-au trezit marti la o nouă realitate. Președintele Donald Trump s-a întors la Casa Albă și a făcut deja mai multe declarații de intenție emițând ordine executive care au anulat reglementările de mediu, au scos Statele Unite ale Americii din Organizația Mondială a Sănătății și au raportat noi taxe pentru mărfurile din Canada și Mexic care vor fi impuse până la sfârșitul lunii. El a ordonat Departamentului de Stat să-și alinieze politica externă cu agenda „America First”.
Trump va vorbi joi la Davos pentru cu delegații de la Forumul Economic Mondial. Dar revenirea lui planează deja peste multe discuții. La o sesiune devreme de marți dimineață, Walter Russell Mead, savantul american în politică externă de dreapta, a făcut semn către o sală plina de demnitari și directori corporativi și a spus că victoria politică a lui Trump a subliniat modul în care toți cei prezenți „au pierdut”.
Mead a spus că spiritul care îi anima pe veteranii de la Davos prezenți – „tipul general de oameni intelectuali, profesioniști, manageriali care credeau că istoria s-a terminat”, așa cum a spus el, invocând paradigma unui progresism triumfător popularizat de filozoful politic Francis Fukuyama –este în retragere. Discursul lor despre cooperarea internațională, amenințarea schimbărilor climatice și virtuțile globalizării găsesc din ce în ce mai puțin audiență în altă parte.
„Davos vs Washington”, a declarat un editorial din cotidianul francez Les Echos, subliniind dihotomia inevitabila dintre adunările bogaților și puternicilor la inaugurarea lui Trump și la Davos, în munții elvețieni. „Davos este, din punct de vedere intelectual, din ce în ce mai irelevant”, a spus Julien Vaulpré, fondatorul Taddeo, o firmă franceză de comunicații strategice și fost consilier al președintelui francez Nicolas Sarkozy. „Agenda a fost să impulsionăm globalizarea și comerțul liber și așa mai departe, și asta s-a făcut. Acum, e un eșec.”
Mulțimea de la Davos, de la administratorii de fonduri la liderii politici, este conștientă de vânturile schimbătoare ale politicii globale.
„Ordinea mondială pe care ne-am imaginat-o acum 25 de ani nu s-a transformat în realitate”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs în plen. „În schimb, am intrat într-o nouă eră a concurenței geostrategice dure.”
Von der Leyen nu l-a menționat pe Trump, dar președintele i-a comentat remarcile. Înaltul oficial al Uniunii Europene cunoaște antipatia lui Trump față de blocul UE – dezgustul său față de reglementările sale, bazele sale liberale, metodele sale de diplomație, erodarea suveranităților naționale în Europa. Ca răspuns la ascensiunea lui Trump, von der Leyen a lăudat centralitatea acordului climatic de la Paris (din care Casa Albă intenționeazăa iesit din nou) și a sărbătorit recentele acorduri comerciale ale UE cu Mexic și blocul Mercosur din America de Sud.
Mesajul a fost că, în timp ce Trump și aliații amenință cu taxe și iau în derâdere UE ca instituție, Europa trebuie să fie unită și independentă. „Scala continentală este cel mai mare atu al nostru într-o lume a giganților”, a spus von der Leyen, dând un semnal și influenței și puterii în creștere a Chinei. „Regulile de angajare între puterile globale se schimbă”, a adăugat ea. „Nu ar trebui să luăm nimic de bun.”
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a fost mai direct, punând câteva întrebări deschise: „Președintele Trump va observa măcar Europa? Crede că NATO este necesară? Și respectă el instituțiile UE?” întrebă el. Zelensky a continuat să îndemne continentul să „învețe cum să aibă grijă de sine pe deplin”, sporindu-și cheltuielile militare, capacitatea sa industrială și unitatea politică în fața provocărilor din alte părți.
Participanții la Davos din alte părți ale lumii au mai puțină anxietate cu privire la al doilea mandat al lui Trump. O agendă „America în primul rând” nu a reprezentat nicio problemă, a spus premierul Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, argumentând că dorește că „Orientul Mijlociu să fie din nou grozav”.
Jumoke Oduwole, ministrul Nigeriei pentru industrie, comerț și investiții, a așteptat cu nerăbdare viitoarele relații cu administrația Trump și nu a fost îngrijorat de potențialele perturbări generate de politica sa externă neortodoxă. „Pentru noi, este în primul rând Nigeria, este în primul rând Africa”, mi-a spus ea. „Vedem acest lucru mai mult în termeni de oportunități. Nu ne este frică, nu suntem panicați.”
Nigeria, la fel ca multe alte țări africane, are legături strânse cu China, dar Oduwole a subliniat că are puțin timp pentru o politică de bloc dezbinătoare. „Există multe interese care concurează pentru Nigeria și pentru atenția Africii”, a spus ea, arătând spre bogăția propriei națiuni în hidrocarburi și minerale esențiale, cum ar fi litiul. „Vom asculta cu atenție ce au de spus vechii noștri prieteni și noii noștri prieteni și tipurile de parteneriate care sunt oferite.”
Samir Saran, președintele Observer Research Foundation, un think tank indian cu legături strânse cu guvernul indian, a spus că Trump nu este vinovat pentru unele dintre inechitățile care modelează sistemul global și îi tulbură pe mulți din Sudul Global. Stilul său tranzacțional de politică este revigorant pentru mulți din afara Occidentului, a spus el.
„Sosirea lui Trump, în multe privințe, ne oferă o oportunitate de a reseta tabla de șah și de a realini piesele și de a crea o nouă ordine și un nou viitor”, mi-a spus Saran.
În mod ironic, reprezentantul unei mari puteri care a respectat scenariul tradițional de la Davos a fost vicepremierul chinez Ding Xuexiang. El a vorbit marți și a declarat China drept partea interesată de încredere în sistemul internațional, la fel cum a făcut-o președintele Xi Jinping în urmă cu opt ani, după prima victorie electorală a lui Trump. El a descris globalizarea drept „o tendință inevitabilă a istoriei”. Într-un semn din cap către instinctele mercantiliste ale lui Trump, Ding a spus că a fost greșit să „canalizeze apele oceanului” în „lacuri și pârâuri izolate” și a spus că protecționismul este ca „a te încuia într-o cameră întunecată”.
Un director de corporație sud-american, care stătea lângă mine în sala mare a plenului, s-a întors către mine și a râs: „Ei bine, suntem închiși în aceasta cameră.”