Danemarca investighează iahtul cu pânze legat de exploziile Nord Stream

09 Mar 2023
Danemarca investighează iahtul cu pânze legat de exploziile Nord Stream

Poliția daneză a căutat un iaht pe o insulă minusculă a Mării Baltice, lângă locurile de explozie a conductei Nord Stream, a declarat joi administratorul local, scrie Reuters

Autoritățile germane au confirmat miercuri că au cautat în ianuarie o navă care ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozivi folosiți la aruncarea în aer a conductelor.

„Poliția căuta o anumită navă care acostase aici în septembrie”, a declarat Soren Thiim Andersen, cea mai înaltă autoritate de pe insula Christiansö, pentru Reuters.

Exploziile din 26 septembrie de la conductele Nord Stream, construite pentru a furniza gaz natural rusesc în Europa, au devenit un punct de dispute între Occident și Rusia după invazia rusă a Ucrainei de anul trecut.

Autoritățile din Suedia, Germania și Danemarca, care investighează în prezent exploziile, spun că exploziile au fost deliberate dar nu au spus cine ar putea fi responsabil.

Cu toate acestea, în această săptămână rapoartele presei din Statele Unite și Germania au sugerat că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil.

Anterior, în decembrie, poliția daneză le-a cerut administratorilor de la Christiansø să-i ajute să stabilească dacă vreunul dintre cei 91 de locuitori ai insulei a văzut ceva, scrie CopenhagenPost

„Ulterior, am făcut o postare în numele poliției pe Facebook-ul nostru local, unde i-am încurajat pe rezidenții noștri de pe Christiansø să ne contacteze dacă au documentație foto sau video referitoare la anumite zile de la jumătatea lunii septembrie”, a spus administratorul Søren Thiim Andersen

Până acum, nu au apărut dovezi solide. Poliția daneză a vizitat insula pentru a analiza orice ar putea constitui dovezi, precum și pentru a discuta cu diverși locuitori în încercarea de a găsi noi indicii.

O mulțime de zvonuri în circulație
Mai multe instituții de presă din Germania, precum și The New York Times, sugerează că în spatele exploziei s-a aflat un grup pro-ucrainean, care se opune legăturii prin conducte între Germania și Rusia.

Între timp, The Times susține că nu există nicio dovadă că guvernul Putin a fost implicat în sabotaj.

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Resnikov, neagă că țara sa a fost implicată. Între timp, omologul său danez, Troels Lund Poulsen, a spus că nu vrea să „intervină în caz”, potrivit unui comunicat .

Alte stiri din Externe

Ultima oră