Danemarca: guvernul vrea să desființeze o zi liberă de sărbatoare legală pentru a ajuta Ucraina

29 Ian 2023
Danemarca: guvernul vrea să desființeze o zi liberă de sărbatoare legală pentru a ajuta Ucraina

Măsura presupune 7,4 ore de muncă în plus pe an, a spus guvernul. Doar 17% dintre danezi susțin proiectul, 75% sunt împotrivă, scrie La Voix du Nord

Țara nordică se pregătește să sacrifice una dintre cele unsprezece sărbători legale, în acest caz a patra vineri după Paști, numită Marea Zi a Rugăciunii. Aceasta nu este prima modificare a calendarului modelat încă din secolul al XVII-lea după tradițiile Bisericii Luterane. Dar faptul este destul de rar pentru ca episcopatul să vorbească despre un atac la tradiție . Mai ales că obiectivul este departe de „pacea lui Hristos”: este vorba de cumpărarea de arme.

Motivul invocat este realizarea până în 2030, în loc de 2033, a obiectivului stabilit în cadrul NATO de a aloca cel puțin 2% din PIB bugetului apărării. O accelerare însăși motivată de conștientizarea născută în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

„ Nu cred că este o problemă să lucrezi o zi în plus ”, a spus premierul Mette Frederiksen. Trebuie să facem față unor cheltuieli uriașe pentru apărare și securitate, pentru sănătate, psihiatrie și transformare ecologică”, a justificat ea în discursul său de politică generală. Și nu există nicio marjă de libertate financiară”.

Pentru sindicat și mulți economiști, argumentul nu este valabil.

Pentru a readuce în casa statului cele 3 miliarde de coroane (403 milioane de euro) planificate, danezii ar trebui, așadar, să accepte să mai lucreze o zi, iar angajatorii lor să le acorde o creștere salarială echivalentă.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul Epinion, măsura, care nu era în niciun program de campanie, este respinsă aproape în unanimitate. Doar 17% dintre danezi susțin proiectul, 75% sunt împotrivă.

O petiție pusă online de FH a strâns aproape jumătate de milion de semnături.

În Parlament, cele nouă partide de opoziție, de la extrema stângă la extrema dreaptă, au declarat că refuză să participe la un nou acord privind politica de apărare dacă guvernul nu dă înapoi.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră