Rețeaua de socializare nu a convins organul judiciar să suspende o lege adoptată în aprilie în Congres. Forțează rețeaua de socializare să-și vândă activitățile americane. TikTok va avea, totuși, timp să se conformeze, scrie Le Figaro
Curtea Supremă nu va salva TikTok. Cel mai înalt organ judiciar a respins vineri recursul depus de rețeaua de socializare pentru a preveni interzicerea acesteia pe solul american, lege adoptată în aprilie în Congres. Dacă interdicția oficială a TikTok ar fi aplicată duminică, 19 ianuarie, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat în sfârșit că aplicarea legii se va extinde în timp. „Această legislație urmărește să reducă legăturile dintre TikTok și guvernul de la Beijing într-o manieră conformă cu Constituția. Următoarea fază a acestui obiectiv - aplicarea legii și asigurarea respectării acesteia după intrarea sa în vigoare din 19 ianuarie - este un proces care se va extinde în timp”, a explicat ministerul într-un comunicat de presă.
Autoritățile impuseseră inițial acest termen de 19 ianuarie pentru ca rețeaua de socializare să-și rupă legăturile cu compania mamă, gigantul tehnologic chinez ByteDance, și să-și vândă activitățile americane unui grup american. O decizie cu atât mai complicată pentru platforma care are 170 de milioane de utilizatori pe pământ american. O campanie motivată de probleme de securitate națională: aplicația este acuzată că este supusă legilor chineze care impun companiilor de tehnologie să contribuie la colectarea de informații și, prin urmare, ar permite, teoretic, autorităților chineze să aibă acces la datele de la utilizatorii americani.
Acum depinde de guvernul SUA să forțeze magazinele de aplicații mobile să elimine rețeaua socială de pe platforma lor, dacă TikTok nu se conformează. Dacă interdicția se aplică oficial, utilizatorii care au deja aplicația ar putea să o păstreze, dar nu ar mai putea face actualizări, ceea ce ar face în cele din urmă imposibilă utilizarea.
Dar povestea americană a lui TikTok nu s-a încheiat încă. Actualul președinte Joe Biden a anunțat că nu va aplica interdicția asupra TikTok și, prin urmare, îl va lăsa pe Donald Trump să decidă asupra aplicării legii. Potrivit presei americane, noul președinte ar putea semna cât mai repede un decret prin care să amâne cu câteva luni termenul limită pentru vânzarea TikTok. Începând cu primăvara trecută, republicanul și-a schimbat tonul după ce el însuși a căutat ca rețeaua de socializare să fie interzisă în 2020. Trump are aproape 15 milioane de abonați pe TikTok de la înregistrarea sa în iunie anul trecut.