Cum arată servieta nucleară a lui Putin. Un singur buton declanșează al Treilea Război Mondial

30 Iun 2019
Cum arată servieta nucleară a lui Putin. Un singur buton declanșează al Treilea Război Mondial

O rețea de televiziune rusă a aruncat o privire rară asupra uneia dintre cele trei serviete atent păzite pe care Moscova le-ar putea folosi pentru a declanșa lovituri nucleare. Carcasa, care are un cod de cheie personalizat, un card flash și este sub supraveghere constantă, se spune că această controlează de la distanță arsenalul nuclear al Rusiei., conform Daily Mail.

Acesta permite președintelui Vladimir Putin să dea ordin de lansare a unei arme nucleare, trimițând un cod de permisiune Forțelor strategice de rachete. De asemenea, cazurile îl pot avertiza pe Putin și alți doi oficiali de rang înalt care îi poartă asupra oricăror semne timpurii ale unui atac nuclear. Interiorul carcasei - cunoscut sub numele de cheget în limba rusă - a fost afișat la televizor de gazda Alexei Yegorov, care a oferit publicului o imagine detaliată rară a controlorului nuclear.

Servieta mică, care are dimensiunea unei geanți de laptop, are în centru un bloc numeric orizontal cu aspect destul de învechit și patru butoane mari dedesubt. Dintre care unul - cheia albă - se spune că este declanșatorul lansării nucleare.

Yegorov a spus: „Una dintre componentele servietei este un card flash. Este individual și este una dintre cheile care sunt introduse [în sistem].' El a adăugat că nu a putut dezvălui alte informații sensibile legate de funcțiile servietei nucleare.

Prezentare generală de aproape difuzată pe Zvezda, un canal TV condus de Ministerul Apărării al Rusiei, a fost pentru prima dată când un astfel de dispozitiv a fost permis să fie deschis la televizor. Se spune că cheget - numit după Muntele Cheget din Kabardino-Balkaria - este supravegheat de un ofițer care îl însoțește pe Putin, în vârstă de 67 de ani, oriunde ar merge.

Se crede, totuși, că există trei serviete nucleare în total, care sunt accesibile doar de către cei trei oficiali de rang înalt din Federația Rusă.

De asemenea, se spune că există un sistem de „cheie triplă” pentru cheget, care necesită ca fiecare dintre acești trei bărbați să introducă codurile de lansare pentru ca o lovitură nucleară să aibă loc, a raportat Atomic Heritage.

Alături de Putin, acești bărbați includ ministrul Apărării Serghei Shoygu, 64 de ani, și șeful Statului Major General al Forțelor Armate Valeri Gerasimov, 64 de ani.

Cheget este comparabil cu „servieta nucleară” a Americii – o servietă din piele voluminoasă, de înaltă tehnologie, care conține codurile de lansare pentru armele nucleare ale SUA.

Președintele Donald Trump poate folosi dispozitivul pentru a autoriza un atac nuclear atunci când este departe de centrele fixe de comandă, cum ar fi Sala de Situație a Casei Albe. Geanta, se spune că este întotdeauna purtată de unul dintre cei cinci asistenți militari ai Casei Albe. Este cunoscut oficial sub numele de Sacoșul de urgență prezidențial și a fost utilizat pentru prima dată după criza rachetelor din Cuba, a informat LBC.

— Ce i-aș spune Camerei Comune de Război pentru a lansa imediat o lovitură nucleară? a întrebat președintele John F. Kennedy la acea vreme. „Cum le-ar verifica persoana care a primit instrucțiunile mele?”

A fost văzut pentru prima dată în mâinile unui consilier militar în mai 1963, când Kennedy a sosit în Massachusetts.

Spre deosebire de omologul său rus, „fotbalul” nu conține un buton de lansare. În schimb, în ​​interior se află o serie de cărți de coduri care conțin comenzi pe care președintele le poate transmite apoi Pentagonului.

Codurile nucleare sunt purtate de președinte pe un card numit „biscuitul” și se înțelege că armele nucleare nu pot fi lansate fără el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră