Cuba susține că a dejucat un proiect „terorist” planificat în Statele Unite

08 Iul 2024
Cuba susține că a dejucat un proiect „terorist” planificat în Statele Unite

Din 1962, Statele Unite au impus Cubei un embargo comercial și financiar. Acesta din urmă a fost consolidat sub președinția republicanului Donald Trump, scrie Le Figaro

Cuba a dejucat un „proiect terorist, organizat și finanțat din Statele Unite ”, a anunțat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat duminică în cotidianul de stat Granma.

Potrivit acestui comunicat de presă, ancheta, efectuată de „organele de specialitate” ale Ministerului de Interne cubanez, a dus la arestarea unui bărbat identificat drept Ardenys Garcia Alvarez, „principalul executant al acestor acțiuni, pregătite pe teren american.

„Acțiuni violente”

Acesta din urmă „a intrat ilegal în Cuba pe mare și a adus arme de foc și muniție ca parte a unui nou plan de recrutare pentru a desfășura acțiuni violente în țara noastră ”, a adăugat acesta. Ardenys Garcia Alvarez a emigrat ilegal în Statele Unite în 2014, potrivit aceleiași surse. Au fost arestate și „alte persoane implicate cu domiciliul pe teritoriul național” , se indică fără alte detalii.

Ancheta Ministerului de Interne „a împiedicat realizarea unor planuri concepute, dirijate și finanțate, încă o dată, din Statele Unite”, conchide textul. În decembrie, Cuba a publicat pentru prima dată o „Lista națională a teroriștilor” incluzând câteva zeci de persoane și organizații pe care Havana le acuză că sunt legate de „acte de terorism” împotriva statului cubanez.

Toate sunt în afara insulei și majoritatea în Statele Unite. Printre aceștia se numără și persoane acuzate de Havana că au fost implicate într-o serie de atentate cu bombă la hoteluri din capitală în 1997 sau în atacuri eșuate împotriva fostului lider Fidel Castro (1926-2016) între 1991 și 2001.

Insula comunistă pe lista neagră

În mai, Washington a scos Cuba de pe lista țărilor care nu cooperează pe deplin în lupta împotriva terorismului, dar insula comunistă rămâne pe lista neagră americană a țărilor care susțin terorismul, care include Iran, Coreea de Nord și Siria.

Din 1962, Statele Unite au impus cubei un embargo comercial și financiar. Acesta din urmă a fost întărit sub președinția republicanului Donald Trump (2017-2021) care a repus insula pe această listă neagră. Guvernul cubanez denunță în mod regulat o decizie „arbitrară” care împiedică fluxurile financiare și investițiile în favoarea insulei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră