Criza energetică: Ursula Von der Leyen propune un plafon pentru super-profituri care ar aduce „140 de miliarde de euro

14 Sep 2022
Criza energetică: Ursula Von der Leyen propune un plafon pentru super-profituri care ar aduce „140 de miliarde de euro

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat măsuri de urgență pentru a răspunde crizei energetice, miercuri, 14 septembrie, în cadrul „Discursului său privind starea Uniunii” . În special, ea a propus un plafon pentru super-profituri, care ar aduce 140 de miliarde de euro statelor UE, scrie Le Parisien.

Limitarea veniturilor producătorilor de energie din surse regenerabile și bazate pe energie nucleară ar strânge „peste 140 de miliarde de euro” pentru statele UE, care le-ar putea redistribui către gospodăriile și întreprinderile vulnerabile, a spus Ursula von der Leyen.

Datorită creșterii prețurilor la energie electrică în urma celor ale gazelor, aceste companii își revând producția cu mult peste costurile de producție, superprofituri pe care Bruxelles-ul își propune să le recupereze. „În acest moment, nu este corect să obții profituri extraordinare datorită războiului pe spatele consumatorilor”, a spus liderul în fața Parlamentului European de la Strasbourg.

Reforma „în profunzime” a pieței de energie electrică

UE va întreprinde „o reformă completă și aprofundată” a pieței sale de energie electrică, unde prețurile au crescut în urma prețurilor la gaze, a spus Ursula von der Leyen. „Dincolo de criza imediată, trebuie să ne gândim la viitor. Designul actual al pieței de energie electrică nu mai face dreptate consumatorilor, aceștia ar trebui să culeagă beneficiile energiei regenerabile la preț redus. Prin urmare, prețurile la energie electrică trebuie decuplate de influența dominantă a gazului”, a spus ea în Parlamentul European.

O dorește și ministrul Economiei, Bruno Le Maire. „Există o urgență absolută de a decupla prețul energiei electrice de prețul gazului”, a spus el la sfârșitul lunii august.

Bancă publică dedicată hidrogenului

UE va înființa o nouă bancă publică dedicată dezvoltării hidrogenului, capabilă să investească 3 miliarde de euro „pentru a construi viitoarea piață” a acestei energii în plină expansiune, a anunțat Ursula von der Leyen.

„Trebuie să trecem de la piața de nișă la piața de masă, vrem să producem zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE în fiecare an până în 2030”, ceea ce presupune „închiderea decalajului investițional”, a spus ea, asigurând că această bancă publică va contribui și la „garantarea achiziției de hidrogen”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră