Covid-19: Suedia, țara europeană cu cel mai scăzut exces de mortalitate după 3 ani de pandemie

10 Mar 2023
Covid-19: Suedia, țara europeană cu cel mai scăzut exces de mortalitate după 3 ani de pandemie

Suedia are cel mai scăzut exces de mortalitate din Europa în cei trei ani de pandemie de Covid, în timp ce guvernul a refuzat întotdeauna să impună măsuri stricte, scrie Le Parisien.

Elon Musk a vrut să fie ironic. „Fermitatea Suediei a fost incredibilă!" a reacționat marți, 7 martie, șeful Twitter pe rețeaua de socializare, răspunzând unui utilizator. El a împărtășit un grafic care arăta că țara nordică a avut cel mai scăzut exces de mortalitate din Europa în cei trei ani de pandemie de Covid-19 (2020, 2021 și 2022). Cu toate acestea, Suedia s-a remarcat pentru că nu a impus niciodată izolarea populației.

Unii utilizatori de internet o văd ca o dovadă că izolarea... a provocat mai mult rău decât bine. Ca de multe ori, realitatea este mai complexă.

În primul rând, trebuie să explicăm cum se calculează surplusul de mortalitate: este numărul de decese „în exces” în comparație cu o valoare medie calculată pe mai mulți ani anteriori. În ceea ce privește graficul foarte comentat, agenția de statistică suedeză a folosit ca referință anii 2017, 2018 și 2019.

Exces de mortalitate foarte mare la începutul pandemiei

Cu toate acestea, acest exces scăzut de mortalitate ascunde variații destul de puternice în funcție de perioadă. Cu toate acestea, conform datelor Eurostat (care folosesc anii 2016 până în 2019 ca bază de calcul), Suedia arată un exces de mortalitate mai mare decât în ​​întreaga Uniune Europeană în timpul primului val al epidemiei de Covid. Acesta devine mai mic abia din iulie 2020.

Țara nordică a fost una dintre singurele țări europene majore care nu a izolat populația în această perioadă inițială. În raportul său publicat în februarie 2022, „Comisia Corona”, un grup de experți suedezi, a considerat că strategia țării „ar fi trebuit să fie completată cu mai multe măsuri obligatorii la începutul pandemiei”, în cuvintele președintelui său.

Starea de sănătate mai bună în Suedia

Excesul scăzut de mortalitate din Suedia în cei trei ani de pandemie ar putea fi explicat, pur și simplu, prin condiții de sănătate mai favorabile? Țara nordică are ceau cea mai lungă speranță de viață în stare bună de sănătate la 65 de ani (15,9 ani față de 9,8 ani în Europa în 2020) dintre toata țările din Uniunea Europeană,. Acest indicator corespunde numărului de ani pe care o persoană care a împlinit vârsta de 65 de ani „se poate aștepta să trăiască fără a suferi de incapacitate în gesturile vieții cotidiene”, descrie Drees, departamentul de statistică al ministrului Sănătății. 

Această performanță ar putea fi explicată în special printr-un consum relativ scăzut de tutun, Suedia fiind țara europeană cu cei mai mulți nefumători, și printr-o rată a persoanelor obeze mai mică decât media europeană, potrivit Eurostat.

„Odată ce vaccinurile împotriva Covid-19 au fost implementate, nu este atât de surprinzător că această țară, care este foarte avansată în ceea ce privește prevenirea și situația de bază a sănătății, a ieșit din pandemie mai bine decât celelalte mai puțin înstărite”, estimează epidemiologul Antoine Flahault.

Unii utilizatori de internet susțin, de asemenea, că absența unor măsuri foarte restrictive ar fi făcut posibilă evitarea deceselor legate de amânarea operațiilor chirurgicale sau de dificultăți psihologice în timpul izolării. O ipoteză pe care nimic nu o poate susține până în prezent. 

Vaccinarea grupurilor de risc

Mai exact, trebuie luată în considerare și vaccinarea împotriva Covid. „O altă explicație (pentru mortalitatea în exces scăzută) este că am fost foarte buni la vaccinarea grupurilor de risc”, a declarat pentru cotidian Svenska Dagbladet, fostul epidemiolog șef al țării, Anders Tegnell.

Suedia are o acoperire de vaccinare pentru toate vârstele în conformitate cu media europeană, dar mai mare doar pentru primele doze de rapel.  82% dintre cei peste 65 de ani au primit acolo 4 doze de vaccin. 

Mai puține persoane în vârstă?

Populația fiecărei țări a evoluat evident între cei trei ani 2017-2019 și următorii trei. Cu toate acestea, excesul de mortalitate „nu ține cont de distribuția pe vârstă sau de creșterea sau scăderea populației”, notează Svenska Dagbladet.

La nivel european, ponderea persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste a crescut cu 0,9 puncte procentuale între aceste două perioade. Conform calculelor noastre bazate pe datele Eurostat, Suedia este a doua țară europeană în care această creștere este cea mai mică: doar + 0,3%. Numărul persoanelor în vârstă de cel puțin 65 de ani, cel mai probabil să moară, a crescut, de asemenea, mai puțin în Suedia decât în ​​medie în Europa (+ 4,2% față de + 4,7%).

Astfel, numărul celor de peste 65 de ani a „crescut” mai puțin în Suedia decât în ​​medie în Europa – și mai puțin decât în ​​vecinii săi nordici – în anii 2020, 2021 și 2022 față de anii 2017, 2018 și 2019, aleși ca baza de calcul de către agenția suedeză. Acest aspect statistic ar putea explica parțial de ce mortalitatea în exces este mai mică în Suedia decât în ​​altă parte.

Alte stiri din Externe

Ultima oră