Dacă Statele Unite ale Americii ar fi impus distanțarea socială cu două săptămâni mai devreme, s-ar fi putut salva peste 36.000 de vieți în lupta cu noul coronavirus, se precizează într-un studiu prezentat de CNN.
Statele Unite au raportat 93.439 de decese COVID. Cel puțin 1.551.853 de persoane au fost testate pozitiv conform cifrelor oficiale Johns Hopkins.
Cercetătorii Universității Columbia au creat un model de transmitere a virusului în comunitate folosind modelarea epidemiologică pentru a simula rata de transmisie a virusului în perioada 15 martie – 3 mai conform declarațiilor epidemiologului Jeffrey Shaman.
Dacă autoritățile ar fi impus izolarea populației și distanțarea fizică cu doar două săptămâni mai devreme, s-ar fi putut reduce numărul de infectări cu până la 82% și peste 84% de decese ar fi fost evidate, conform studiului.
Doar în zona metropolitană a New York-ului ar fi decedat cu 17.500 de persoane mai puțin, dacă oficialii ar fi izolat populația cu doar o săptămână mai devreme, a declarat Shaman.
”Mi-aș fi dorit să fi avut această simulare mai devreme pentru a înțelege mai bine pericolul. Din păcate, nici până acum nu știm când a început să se împrăștie virusul în oraș. Inițial am crezut că virusul a apărut în martie, dar din ce în ce mai multe probe ne duc spre luna februarie, dacă nu chiar sfârșitul lunii ianuarie. Noi atunci nici măcar nu testam, deci nu vom avea cum să aflăm adevărul vreodată”, declară primarul New York, Bill de Blasio.
Pe 1 martie a fost raportat oficial primul caz pozitiv și peste 13 zile a survenit și primul deces în urma infectării cu noul coronavirus.
”Rezultatele studiului ne demonstrează cât de importantă este testarea în masă încă de la început și cât de agresiv trebuie să fie răspunsul autorităților în fața pandemiei”, se precizează în raportul oficial.
”Dacă am putea reveni asupra deciziilor inițiale și am fi impus măsurile drastice de izolare a populație cu doar o săptămână mai devreme, cifrele oficiale ar fi fost cu totul diferite față de situația actuală. Prin acest studiu am încercat să simulăm intervenția curentă a autorităților cu doar o săptămână mai devreme pentru a observa eventuale efecte pozitive asupra evoluției pandemiei”, declară Shaman.
Cercetătorii au precizat că nu pot estima cum ar fi reacționat populația și cât de compliantă ar fi fost, dacă distanțarea fizică s-ar fi impus mult mai devreme.
”În timpul unei pandemii, rata de infecțiozitate crește exponențial cu fiecare zi. Ca urmare, răspunsul rapid și intervenția imediată a autorităților sunt esențiale în impactul resimțiti de fiecare țară în parte.”, se precizează în studiu.
În condițiile în care toate cele 50 de state au început relaxarea măsurilor, cercetătorii precizează că aceștia trebuie să urmărească ccu rigurizitate noile cifre raportate și, dacă obervă noi creșteri, să impună noi restricții în cel mai scurt timp pentru a evita un nou val de contaminări și de decese.