Un „Convoi pentru libertate” se organizează în Europa: manifestanții vor sa ajungă la Bruxelles pe 14 februarie

06 Feb 2022 | scris de M.N.
Un „Convoi pentru libertate” se organizează în Europa: manifestanții vor sa ajungă la Bruxelles pe 14 februarie

După modelul șoferilor de camion din Canada, pe rețelele de socializare s-au format mai multe grupuri pentru a cere oamenilor să se îndrepte spre capitala Belgiei pe 14 februarie. Născută din opozitia la măsurile de sănătate, mișcarea reunește azi și alte revendicări.



Grupul Facebook a fost creat pe 26 ianuarie și, o săptămână mai târziu, are nu mai puțin de 232.000 de abonați. „Le convoy de la liberté” își propune, astfel, să reunească anti-vacciniștii și oponenții restricțiilor sanitare, în Franța dar și în diverse țări europene cu scopul de a merge spre Bruxelles, capitala Uniunii Europene, pe 14 februarie.

„Cetăţenii intenţionează să-şi recupereze libertatea, drepturile fundamentale, accesul necondiţionat la sănătate, educaţie şi cultură, respectul pentru valorile esenţiale ale Constituţiei noastre”, se indică pe afişul principal. Toți voluntarii, fie că se află în camioane, mașini sau motociclete, sunt invitați să se alăture apelului.

Inspirația lor se găsește de cealaltă parte a Atlanticului. Un convoi de câteva sute de vehicule grele de marfă și mașini s-a format la jumătatea lunii ianuarie în Canada, cu scopul de a contesta carantina de două săptămâni impusă persoanelor nevaccinate care circulă pe teritoriul țării. Convoiul a ajuns la Ottawa în weekendul din 29 ianuarie și a rămas acolo pâna astăzi, blocând multe părți ale orașului.

 

„Canada ne-a deschis calea. Convergența europeană pentru copiii noștri și toți cetățenii este acum! „ îndeamnă” Convoiul libertății francez.

În Europa și mai ales în Franța, mișcarea a depășit rapid grupul original de pe Facebook. Pe rețeaua de socializare au apărut și alte pagini, au fost create canale Telegram pentru a se organiza, iar cuvântul cheie „#ConvoidelaLiberte” a fost distribuit masiv pe Twitter.

Potrivit datelor comunicate ziarului Le Parisien de platforma de monitorizare Visibrain, peste 100.000 de mesaje care îl conțin au fost publicate într-o săptămână. Vârful a fost atins pe 30 ianuarie.

Cererile afișate trec foarte repede dincolo de simplul cadru de sănătate. „Pentru a vă reaminti, motorina a doborât recorduri de preț (1,69 euro). Trebuie să luptăm și pentru asta”, spune un utilizator pe facebook.

Bruxelles sau Paris?


Înainte de Bruxelles, pe 14 februarie, voluntarii sunt invitați să „urce” la Paris în weekendul din 12 și 13 februarie, plecând din diferite regiuni în cursul săptămânii precedente. Vineri seara, în capitala Franței va avea loc o „seară de convivialitate cu solidaritate cetățenească”. A doua zi, sâmbătă, va avea loc tradiționala demonstrație a celor care sunt anti-permis de vaccinare.

Obiectivul final rămâne o convergență europeană la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. Într-adevăr, pe mesajele Telegram criptate, grupul World Freedom Convoy este organizat și în alte țări europene precum Germania, Italia și Croația.

 

Poliția de la Bruxelles a declarat presei belgiene că evenimentul este încă „în curs de evaluare de către autorități”. Între timp, multe mesaje se oferă să se ajute reciproc, pentru „gustări”, „benzina”, sau chiar „acoperiș oferit pentru noapte” în anumite orașe.

Sursa: Le Parisien, BFMTV

Alte stiri din Externe

Ultima oră