Convoiul Libertății: după un weekend de confruntări cu poliția la Paris, manifestanții se îndreaptă spre Bruxelles

14 Feb 2022
Convoiul Libertății: după un weekend de confruntări cu poliția la Paris, manifestanții se îndreaptă spre Bruxelles

După ce au petrecut sâmbata la Paris unde au avut loc ciocniri cu poliția, participanții convoiului pentru libertate se îndreptau duminica spre Bruxelles pentru un miting european care va avea luni, 14 februarie.

 

La Paris, unii au mers pe Champs-Elysées pentru a perturba traficul, alții au defilat în demonstrațiile autorizate. La miezul nopții, poliția încă încerca să disperseze câteva zeci de manifestanți lângă Champs-Elysées, după ce reușise să-i împingă înapoi pe străzile adiacente.

 

Poliția din Paris a indicat duminică, 13 februarie 2022, că a efectuat 97 de arestări și a dat 513 amenzi la Paris pe marginea convoiului pentru libertate. Ea mai anunță că a fost deschisă o anchetă administrativă în urma unui film care circulă pe rețelele de socializare în care un polițist lovește un bărbat în cap si un alt polițist car amenință cu arma un automobilist.

 

După o noapte petrecută în regiunea Parisului, o parte dintre participantii la convoi au luat duminică direcția nordului Franței și a Belgiei. Versiunile europene ale „convoiului pentru libertate” urmează să se întâlnească luni la Bruxelles unde se afla instituțiile UE care concentrează furia protestatarilor. Un miting este programat luni în capitala Belgiei.

Potrivit unei surse din poliție care a vorbit pentru France Télévisions, marea majoritate a manifestanților au decis să se întoarcă acasă după mobilizarea de sâmbătă în regiunea Parisului. Doar 10% dintre manifestanții prezenți sâmbătă la periferia Parisului ar fi luat direcția Bruxelles duminică.

În diferitele grupuri de Facebook ale acestei mișcări sociale care pledează pentru orizontalitate, capitala Belgiei este văzută ca o țintă a protestatarilor. Manifestanții atacă instituțiile europene precum Comisia Europeană sau Consiliul Uniunii Europene pe care le judeca ca surse ale puterii.

În așteptarea acestor adunări, capitala Bruxelles-ului a interzis această mobilizare, „care nu a făcut obiectul unei autorizații de demonstrație pentru că nu a fost trimisă nicio cerere”, potrivit primăriei (primarul) Bruxelles-ului, Philippe Close. „Sunt puse la dispoziție mijloace pentru a preveni blocarea Regiunii Bruxelles-Capitale”, a explicat el pe Twitter

Dincolo de cele câteva sute de vehicule ale „convoiului libertăţii” francez, numărul manifestanţilor străini care se îndreaptă într-adevăr spre Bruxelles rămâne foarte incert.

 

Care sunt revendicarile Convoiului pentru Libertate

Membrii „convoiului pentru libertate” și-au oficializat revendicările într-o scrisoare deschisă distribuită pe rețelele de socializare, vineri, 11 februarie.

Aceștia cer restituirea „libertății de care am fost privați de doi ani din cauza unor circumstanțe excepționale (...) care nu mai sunt îndeplinite astăzi”.

Majoritatea cererilor sunt legate de vaccinarea împotriva Covid-19. Textul solicită în special „încheierea oricărei obligații de a vaccina sau a permisului de sănătate sau vaccinare” și „suspendarea „vaccinării” COVID până la depunerea unei investigații independente de farmacovigilență”.

Solicitările se referă si la „încheierea imediată a stării de urgență sau vigilență sanitară” și „restabilirea liberei circulații”. Autorii, care denunță „discriminarea” persoanelor nevaccinate, doresc „reintegrarea imediată” a nevaccinaților care au fost suspendați și anularea sancțiunilor lor. De asemenea, cer „compensații financiare” pentru cei care și-au pierdut locul de muncă „din cauza obligației de vaccinare sau a tentativei de extorcare de consimțământ”.

În cele din urmă, autorii cer abrogarea așa-numitei legi europene a „Securității globale”, „respingerea oricărei încercări de a înființa o societate bazată pe identitate digitală fără controlul conținutului acesteia” și „obligația de consultare prealabilă a oamenilor cu privire la orice încercare de a stabili o identitate digitală”.

Sursa: FranceInfo, RTBF

Alte stiri din Externe

Ultima oră