Conturi bancare blocate: rușii care locuiesc în Franța depun plângere pentru discriminare

26 Aug 2022
Conturi bancare blocate: rușii care locuiesc în Franța depun plângere pentru discriminare

Aceasta este prima acțiune în justiție împotriva băncilor franceze de la începutul războiului din Ucraina. Potrivit informațiilor Le Figaro , 76 de reclamanți de origine rusă, dar și francezi cu nume slav au depus plângere pentru discriminare la instanța din Paris. Sesizată luni, justiția va trebui să examineze zecile de pagini care relaționează situația inedită în care au fost cufundați acești oameni.

La câteva zile după atacul asupra Ucrainei, toți au devenit suspecți pentru băncile lor care fusesra obligate de  catre UE să atace conturile oligarhilor ruși apropiați de Putin. Dar în loc de acțiuni țintite, bancile au efectuat o analiză a portofoliilor clienților. Toti cei care aveau un nume rusesc au fost prinsi în plasele software-ului și sancțiunea a căzut pe oameni perfect integrați. Conturile lor au fost blocate sau închise, împrumuturile au fost refuzate... Viața lor de zi cu zi sa transformat într-un coșmar. Astfel, Maria, o autoîntreprinzătoare în vârstă de 26 de ani, sa trezit cu 30 de euro în buzunar, nevoită să cerească pentru a-și acoperi cheltuielile. Mâncare, chirie… Situații care uneori durează mai mult de o lună.

În această plângere  sunt menționate profilurile victimelor: studenți, medici, furnizor de vânzări...  „Suntem departe de proprietarii de iahturi și vile de pe Coasta de Azur!” , subliniază avocatul  firmei Cartier-Meyniel-Schneller, la originea plângerii. „Instituțiile bancare au făcut orice”, denunță și avocatul  Alexandre Meyniel. Obligate să monitorizeze mișcarea fondurilor și să urmărească manevrele oligarhilor care caută să-și ascundă bunurile, băncile au derapat. Fără discernământ și cu mult peste ceea ce ar fi trebuit să facă, potrivit avocatului.

Exces de zel

Astfel, conform prevederilor europene, acum este interzis băncilor să accepte depozite de la cetățeni ruși dacă valoarea depășește 100.000 de euro. „Dar plățile au fost blocate cu mult mai puțin de atât: 1000 de euro, 2000 de euro...”  , se enervează avocata  Meyniel, care amintește de alte nereguli. Cetăţenii ruşi care au permis de şedere în Franţa nu sunt afectaţi de măsurile europene. Și totuși... Chiar și atunci când și-au prezentat permisul de a ședere la cererea consilierului lor bancar, mulți reclamanți și-au văzut conturile blocate. Astfel Natalia, asistent executiv la Nisa, a fost sancționată în ciuda trimiterii documentului solicitat. „Blocarea se datorează naționalității dumneavoastră în contextul actual”, a răspuns consilierul său bancar. „În ciuda notificărilor oficiale de restabilire a situației, băncile au reacționat cu disprețul nerăspunzând lor lor  ”, a spus  Meyniel. Băncile, la rândul lor, justifică aceste blocaje prin necesitatea verificării și au în urmă cu câteva săptămâni asigurate că nu vor mai fi dificultăți. Pentru avocați, acest exces de zel transformat în acțiunile lor discriminatorii bazate pe numele lor.

Alți reclamanți, care nu sunt ruși, au fost și ei victime ale acestor practici. Vina lor: a fi căsătorit cu o persoană rusă sau chiar a fi născut în Rusia. Este cazul lui Evgueni Galperine, acest celebru compozitor de muzică de film. „M-am născut în Urali, dar sunt de naționalitate franceză după ce am obținut, de la vârsta de 15 ani, statutul de refugiat politic” , spune el, continuând: „Am aceeași bancă de treizeci și unu de ani și am nu am avut niciodata o problema. Notorietatea lui nu i-ar fi fost de niciun ajutor. În iulie anul trecut, banca sa l-a avertizat că în septembrie viitor conturile îi vor fi închise.„Asta pentru că m-am născut în Rusia. Sunt șocat. Îmi dau seama că sunt de fapt un francez ieftin. Ca și alții, acum sunt persecutat de băncile franceze. Aceste discriminări joacă jocul lui Putin. Ele sunt dovada potrivit lui că Europa îi urăște pe ruși!

Deocamdată, în plângere nu se cuantifică prejudiciile suferite. „Dar dacă plângerea penală va avea succes, toți acești reclamanți vor cere băncilor compensații financiare”,   avertizează domnul Cartier.

Alte stiri din Externe

Ultima oră