Contraofensiva ucraineană va avea loc „în această vară”

15 Apr 2023
Contraofensiva ucraineană va avea loc „în această vară”

Premierul ucrainean a anunțat în timpul unei vizite la Washington că contraofensiva ar putea începe „în această vară” mai degrabă decât în ​​primăvară. Armata ucraineană are nevoie de mai multe arme și muniție, scrie Echo.

Bătălia pentru Bakhmout, încă în desfășurare, epuizează forțele și stocurile de muniții ale armatelor ruse și ucrainene. Această situație ar putea cântări asupra contraofensivei ucrainene aflate în pregătire. În timpul unui interviu recent, premierul ucrainean Denys Shmyhal a lăsat să se înțeleagă că contraofensiva ar putea avea loc „în această vară”, în timp ce, până acum, era așteptată în primăvară.

Pregătirile ar dura mai mult decât se aștepta. „Toți prietenii și partenerii noștri înțeleg clar că pentru a intra în contraofensivă, trebuie să fii 100% pregătit și chiar mai mult”, a spus el pentru ziarul american The Hill.

„Nu simțim nicio presiune din partea prietenilor și partenerilor noștri cu privire la începutul ofensivei”, a adăugat el, spunând că presiunea vine în principal din interiorul Ucrainei.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a anunțat la sfârșitul lunii martie că contraofensiva ar putea începe în primăvară, precizând că tancurile Lepoard 2 livrate de Germania și alte țări europene vor fi dislocate pe câmpul de luptă în luna mai.

La paisprezece luni de la invazia rusă, forțele ucrainene trebuie să recupereze un maxim de teritoriu pentru a cântări în timpul eventualelor negocieri cu Rusia.

Lipsa armelor și muniției

Declarațiile lui Shmyhal reaprind speculațiile cu privire la momentul declanșării operațiunii, un calcul riscant în condițiile în care în materie de strategie militară totul se bazează pe secret. Remarcile premierului sunt, de asemenea, un semnal despre nevoile enorme ale țării sale în materie de muniții și arme.

„De la partenerii noștri internaționali, cerem mai multe capacități militare, cum ar fi tancuri, muniții, avioane, vehicule blindate”, a spus Shmyhal. El a spus că apărarea Bakhmout este costisitoare pentru armata ucraineană și că are nevoie de artilerie, rachete cu rază medie și lungă de acțiune, tancuri și apărare aeriană.

Prim-ministrul Ucrainei a făcut declarațiile în cadrul unei vizite oficiale în Statele Unite săptămâna aceasta pentru a negocia livrarea de noi armament și sprijin economic țării sale.

Scurgerea recentă de documente clasificate din serviciile de informații americane se află, fără îndoială, în centrul discuțiilor dintre Kiev și Washington. Aceste documente, a căror autenticitate nu a fost stabilită, includ date privind ajutorul militar oferit Kievului de către aliații săi. Ele sugerează, de asemenea, îndoielile SUA cu privire la capacitatea armatei ucrainene de a realiza un progres semnificativ.

Luptele limitate la Donbass

Cele mai importante lupte se limitează la Donbass, Rusia continuându-și ofensiva, fără prea mult succes, pe Lyman, Bakhmout, Avdiyivka și Maryinka. Cei doi beligeranți, incapabili să rupă pozițiile defensive ale adversarului, se află într-o situație comparabilă cu cea a Primului Război Mondial.

Rusia și-a consolidat linia de apărare în ultimele luni, pe un front care se întinde pe peste 1.000 km. Pentru a pătrunde, Ucraina va trebui să recurgă la tancuri grele germane, britanice și americane pe care abia începe să le primească. De asemenea, are nevoie de vehicule blindate ușoare, de tip Bradley sau Humvee, pentru a-și proiecta trupele. Odată ce descoperirea este atinsă, trupele încă trebuie să poată avansa.

"Pentru a efectua o astfel de operațiune, Ucraina trebuie să angajeze forțe speciale la sol. Riscul este ca aceste trupe să fie distruse odată ce liniile rusești vor fi trecute", a declarat generalul de brigadă Jean-Vincent Brisset, cercetător la IRIS.

Alte stiri din Externe

Ultima oră